BOLIG: Over restauranten Casablanca i Holmestrand var det en leilighet.

BRANNSIKKERHET

Sprinklere og brannskiller – ikke bare ventilasjon

HOLMESTRAND: Brannguru John-Andreas Johnsen ville ikke bodd i etasjen over en restaurant. Etter nye restaurantbranner tar han til orde for bedre brannskiller og mer slukningsutstyr.

Publisert

Sommerens restaurantbranner var ikke de etter hvert så klassiske der det tar fyr i fettet i ventilasjonsanlegget over en kullgrill eller en vedfyrt ovn. På Campino i Kristiansand brukte kokkene elektrisk ovn. På Casablanca i Holmestrand har ikke politiet sagt noe ennå om hvor brannen startet eller hvorfor, men den populære restauranten har først og fremst servert pizza.

Leiligheter over restaurant

Hovedgaten i Holmestrand måtte stenges da restauranten ble totalskadd i brann. Vi har snakket med innehaveren etter brannen, men han vil helst ikke snakke mer om det som skjedde.

John-Andreas Johnsen i Ventistål følger opp de to brannene. 

BRANT: Restauranten i Holmestrand sentrum ble totalskadd i brann.

– Etter brannen i Holmestrand, hvor det er restaurant i første etasje og leiligheter i andre etasje, har jeg reflektert over brannsikkerheten i våre nye og eldre bygg, sier han.

Johnsen gjentar det han først sa til Romerikes Blad etter en brann i ventilasjonsanlegget på Lillestrøm-restauranten Mirchi i vår: 

– Jeg ville ikke bosatt meg i etasjen over en restaurant!

Feierinspeksjoner

Han tar til orde for at feiervesenet kan inspisere alle restauranter hvert år med mulighet til å gi pålegg, blant annet om å rense ventilasjonskanalene for fett, og også med mulighet til å ilegge andre sanksjoner.

Seksjonsleder Tore Bjareng i Nedre Romerike brann- og redningsvesen er enig i at regelverket for restaurantgriller og tilhørende avtrekksløsninger ikke er godt nok. Både brann- og redningstjenesten, restaurantene, byggeierne og leverandørene av kullgriller opplever regelverket som utydelig, sier han til Romerikes Blad.

Uanmeldte tilsyn

John-Andreas Johnsen peker på at det allerede er strenge krav til brannsikkerhet, rømningsveier, brannskiller og materialbruk i byggteknisk forskrift. 

– Det er avgjørende at alle bygg som blir brukt til restaurantdrift, oppfyller disse kravene, sier han.

Johnsen peker på at det alltid er huseier som har ansvaret til syvende og sist, selv om leietageren har fått beskjed om å være nøye med rengjøringen og vedlikeholdet. Han har flere innspill til forbedringer:

– Hyppigere og mer grundige inspeksjoner kan bidra til å sikre at bygninger oppfyller sikkerhetsstandardene. Dette kan også inkludere uanmeldte tilsyn, sier han.

Bedre skiller

Bedre skille mellom boliger og kommersielle områder kan redusere risikoen. Johnsen nevner separate innganger og bedre brannskiller mellom etasjene.

– Installering av avanserte brannalarmsystemer og automatisk brannslukningsutstyr, som sprinklere, kan forbedre sikkerheten betydelig. Både personalet i restauranter og beboere bør få regelmessig opplæring i brannsikkerhet og evakueringsprosedyrer, anbefaler John-Andreas Johnsen.

Powered by Labrador CMS