DYRT: Nye sprinklerkrav i Norsk Standard er dyre og omfattende, men foreløpig har ikke DiBK bestemt seg for om og eventuelt når de skal innføres.

AKTUELT

Mye strengere krav gjør sprinkler dyrere

Bygg som er høyere enn fire etasjer, trenger dobbelt så mye vann. Det sier den nye sprinklerstandarden – men foreløpig vil ikke DiBK ta den inn i tek-veiledningen.

Published

Norge tilpasser seg den europeiske standarden, og det blir dyrt. 

– Tidligere har det vært tillatt å ha samme dimensjonering om bygget har fire eller åtte etasjer. Men terskelen flytter ned som følge av tilpasning til den europeiske standarden, forklarer Kristian Hox.

Han har ledet komitéen som har utarbeidet ny Norsk Standard for boligsprinkleranlegg. Standarden kom i august, men foreløpig er den ikke tatt inn i regelverk eller veiledning.

Dobbelt så mye vann

Det oppdaterte nasjonale tillegget tilpasser seg den europeiske hovedstandarden fra 2019. 

– Den europeiske standarden har hele tiden bare beskrevet opp til fire etasjer, sier Hox.

Så kan hvert enkelt land komme med nasjonale tilleggskrav. Det som nå er gjort i Norge, er å fjerne lempelsene i det nasjonale tillegget. 

– Vi finner ikke noen gode argumenter for at Norge skal fortsette å ligge under kravene i andre europeiske land, sier Hox.

Det betyr at det nå skal kreves minimum 4,1 millimeter vann per kvadratmeter per minutt. Tidligere var minstekravet i det nasjonale tillegget 2,1 millimeter. I tillegg skal det dimensjoneres for å utløse fire hoder samtidig. Dette er kravene som før gjaldt for bygg over åtte etasjer, men nå senkes grensen altså til fire etasjer.

– Rydder opp

– Det nye nasjonale tillegget rydder veldig opp. Tidligere var det en stor tabell. Nå henviser vi til hovedstandarden slik vi må i et nasjonalt tillegg, og beskriver bare type tre anlegg for høyere bygg, i tråd med mange andre land, slik standarden åpner opp for, sier Kristian Hox.

MELDT INN: Komitéen bak den nye standarden har meldt fra til DiBK fortløpende om hva som skjer, og direktoratet har også vært representert i komitéen, forteller Kristian Hox.

Han forteller om flere kommentarer da den nye standarden var på høring, men ingen har hatt innvendinger til akkurat denne skjerpingen. En annen endring er at det ikke gjøres unntak for balkonger lenger. 

– Vi har ikke lov til å lempe på dette i et nasjonalt tillegg, forklarer Kristian Hox.

Ikke i reglene

Foreløpig er de nye kravene på plass i standarden, men det er ikke gjort noen endringer i reglene. 

– Dette trer først inn i reglene når DiBK, Direktoratet for byggkvalitet, henviser til det som er gjort. Det er de som må beskriver sikkerhetsnivået, understreker Hox.

– Vi prøver å gjøre vårt beste for å lage forståelige standarder og tilpasse oss de europeiske installasjonskravene. Så vil det være opp til direktoratet om det fortsatt skal være lempelser eller lavere krav i Norge, sier Kristian Hox.

Kommer ikke foreløpig

Den avgjørelsen kommer DiBK til å bruke mer tid på. Vanligvis kommer direktoratet med eventuelle endringer 1. oktober hvert år. Men det er ikke snakk om å ta inn sprinklerkravene fra den nye standarden 1. oktober i år, forteller senioringeniør Dagfinn Kalheim.

– Den nye versjonen av det norske, nasjonale tillegget til den europeiske standarden for boligsprinkleranlegg, NS-EN 16925, har noen endrede krav. Den viktigste endringen er vesentlig høyere krav til vannmengder i sprinkleranlegg i boligbygg over fire etasjer, eller 18 meter i høyde, sier han.

– Når sikkerhetsnivået endres som følge av en ny standard, må DiBK som myndighet utrede konsekvensene. Vi må også vurdere hvordan de nasjonale kravene som lå i nasjonalt tillegg, eventuelt skal inn i veiledningen til tek17, forklarer Kalheim.

Dyre krav

Han peker på at dette blir dyrt:

– Vi antar at endringen i krav til vannmengder i sprinkleranlegg vil kunne føre til økte kostnader, siden kravene fører til større rørdimensjoner og flere sprinklerhoder, sier han.

– Siden forslaget er såpass nytt, har vi ikke hatt anledning til å vurdere endringene som er foreslått. Det er derfor for tidlig å kunne svare på hvilke endringer vi eventuelt gjør med tanke på veiledningen i regenverket. Inntil videre vil DiBK vise til den tidligere standarden, sier Dagfinn Kalheim i en epost gjennom kommunikasnonsavdelingen i direktoratet.

Powered by Labrador CMS