KOMMENTAR
Brannsikkerhet i restaurantene: Hele landet må øke fokuset
For dårlig ventilasjon og manglende vedlikehold gjør restaurantkjøkken til brannfeller. Tek 17 er ikke nok – byggeiere må ta ansvar før liv går tapt.
Restauranter utgjør en viktig del av vår kultur og økonomi, men for mange er ikke sikkerheten ivaretatt slik den burde. Brann i restaurantkjøkken, som den vi nylig så på Fyr Restaurant i Oslo, er et tydelig signal på at tiltakene ikke er tilstrekkelige. Hele landet må nå øke fokuset på brannsikkerhet, og det er spesielt byggeiere som har et hovedansvar.
Tek 17 er ikke nok
For mange restauranter er det slik at bygningens infrastruktur og ventilasjonssystemer ikke er bygget for å møte dagens krav – og det burde ikke nøyes med Tek 17.
Vi må bygge bedre enn Tek 17 for å sikre at anleggene tåler både tidens tann og de utfordringene de utsettes for i drift. Kostnadsbesparelser og kompromisser med sikkerheten kan ikke lenger være akseptabelt.
Byggeiere og eiendomsforvaltere må ta et større ansvar for at anleggene oppgraderes med moderne, sikre løsninger.
Manglende vedlikehold
En annen kritisk faktor er vedlikeholdet – eller mangelen på dette. Riktig fettfiltrering og regelmessig rensing av ventilasjonssystemer er helt avgjørende for å hindre oppbygging av brannfarlige fettavleiringer.
Uten et systematisk og forpliktende vedlikeholdstiltak risikerer vi at små feil utvikler seg til katastrofale hendelser. Det stilles derfor et krav om at både tekniske løsninger og vedlikeholdsrutiner må oppdateres og kontrolleres jevnlig.
De viktige spørsmålene vi må stille oss
Vi må stille de grunnleggende spørsmålene:
- Hvorfor ser vi så mange tilfeller av manglende oppfølging og sikkerhetsbrudd?
- Hvorfor blir ikke byggeiere holdt ansvarlige for å levere løsninger som virkelig sikrer liv og eiendom?
- Må det gå liv før vi handler?
Myndighetene og bransjen må ta grep – nå!
Jeg har mast om dette i mange år. Jeg vet at noen muligens er dritt lei av det, men jeg mener på det sterkeste at dette er viktig!
Det er på høy tid at myndighetene og bransjen samarbeider tettere. Standarder må oppdateres, og vi må se etter løsninger som går langt utover dagens minimumskrav. Ved å bygge bedre enn Tek 17 og sørge for systematisk rensing og vedlikehold, kan vi redde liv og unngå store økonomiske tap.
Det haster med å ta grep. Hele landet, og ikke minst de som eier og forvalter restaurantbygg, må ta ansvar for å implementere de nødvendige sikkerhetstiltakene før vi ser flere branner og, forferdelige konsekvenser, tap av liv.