ENERGI OG MILJØ
Vil ikke betale ekstra for fossilfritt
Fossilfrie plastrør er akkurat som alle andre, men de koster mer. Derfor tar ikke salget av. – Det er synd at penger skal være en hindring, sier Bård Moen i Pipelife.
Han har ikke lov til å påstå at de er best.
– Men generelt presterer plastrør godt i miljøsammenheng, sier Moen. Han er produktsjef for vann- og miljøteknikk i Pipelife.
På bærekraftuken til Norconsult snakket han om hvordan rådgivere og byggherrer kan velge mer miljøvennlige rør.
Resirkulert og tre
Bård Moen varsler flere rør av resirkulerte materialer, så lenge det er snakk om trykkløse rørsystemer. Det finnes også spennende løsninger for å resirkulere kjemisk, men de krever til gjengjeld mye energi.
– Det som skjer med fornybare rørmaterialer, er at vi tar fra biomasse – i vårt tilfelle fra trevirke. Det er et restprodukt fra skogindustrien. I stedet for å råtne eller forbrennes, putter vi det i plastrør som kan brukes i 100 år, og så resirkuleres og brukes i 100 år til, sier Moen.
Sparte 78 prosent
Asker kommune var først i landet med å prøve ut fossilfrie rørsystemer. Ifølge rapporten etter tre prosjekter med fossilfrie PVC-rør skal kommunen ha kuttet klimagassutslippene med 78 prosent på den måten.
På tre prosjekter sparte kommunen 18 tonn CO₂-utslipp. Det kostet 211.000 kroner mer enn det ville gjort å bruke tradisjonelle rørene. En del av den summen er de 60.000 kronene som gikk med til ekstra planlegging, prosjektering, klimagassberegninger og kommunikasjon.
– På de prosjektene jeg har sett at vi har levert til, snakker vi om en prisforskjell på rundt 30 prosent på PVC. På PE og PP må vi nok regne opp mot en fordobling av prisen, sier Bård Moen.
Forskjellen skyldes at mindre av PVC-plasten er laget av olje og gass: Materialet består av 57 prosent klor. PE og PP blir dyrere, men sparer også mer utslipp når de er laget fossilfritt.
Helt like rør
Selve rørene er helt like uansett om råvaren er tre eller olje.
– Sluttproduktet er det samme, slår Moen fast.
Enten utgangspunktet er tre eller olje, så blir råvaren til nafta. Naftaen er første skritt på veien til den ferdige plasten i røret. Kjemisk sett er den akkurat den samme, og det går ikke an å finne ut på sluttproduktet hvor molekylene kommer fra.
– Det er ingen begrensninger på hvilke rørsystemer vi kan lage i fossilfrie utgaver. Vi kan lage alle slags plastmaterialer. Det er viktig å poengtere at egenskapene er de samme og at kjemien er klin lik. Den eneste forskjellen er kilden, sier han.
Kundene er ikke klare
Foreløpig er det bare PVC som kommer i fossilfri utgave fra Pipelife. Det koster å få sertifisering, og derfor er ikke alle fabrikkene sertifisert ennå. Men først og fremst handler det om markedet:
– Vi vil se at markedet er modent. Dessverre så virker det som alle vil gjøre en innsats for miljøet, men ikke når det kan koste nevneverdig mer. Mange er nysgjerrige, mange spør, men det er få som faktisk gjør noe, mener Moen.
– Vi har levert en håndfull prosjekter siden vi lanserte dette, men altfor lite, sier han.
– Reduksjonen i CO₂-utslipp for PP fra Surnadal er 179 prosent. De er karbonnegative. Ikke bare sparer vi karbon – vi putter i banken. Muligheten høres uslåelig ut, sier han.
– Det er synd at penger skal være en hindring. Vi må betale litt mer for fremtiden, mener Bård Moen.