
KULDE
På vei mot PFAS-forbud
BERGEN: Europa går langsomt videre mot PFAS-forbud. – Det tetter hullene i F-gassforordningen, sier Audun Heggelund i Miljødirektoratet.
Det er drøye to år siden Miljødirektoratet gikk sammen med kolleger i fire EU-land og foreslo et omfattende forbud mot helse- og miljøskadelige stoffer.
Viktig for kjølebransjen
Det er snakk om PFAS-er, også kalt «evighetskjemikalier».

– Mange av dem brytes ikke ned i naturen eller i mennesker. Noen hoper seg opp i kroppen vår over tid, og noen har uønskede helseeffekter, forklarer forsker Trine Husøy på Folkehelseinstituttet.
Hun trekker frem brannfolk og skismørere som yrkesgrupper som er ekstra utsatt.
– Men dette er også viktig for kjølebransjen, fordi de er en del av de syntetiske mediene. En liten andel av dem er i F-gasser som brukes i kjøleenheter og varmepumper, peker fagdirektør Audun Heggelund i Miljødirektoratet på.
Forbud tar tid
Heggelund har koordinert det norske arbeidet med PFAS-restriksjoner. Hvis forslaget vedtas, betyr det forbud blant annet mot R134a, HFO-R1234yf og HFO -R1234ze.

– Forslaget om forbud ble levert inn 13. januar 2023. I mars samme år begynte en åpen konsultasjon. Det kom inn mer enn 5.600 kommentarer, og ti prosent av kommentarene handler om F-gasser, forteller han.
Ting tar tid når det skal vedtas nye europeiske forbud.
– Nå skal komitéene i det europeiske kjemikaliebyrået, ECHA, gi synspunktene sine. Det er en lang prosess, sier Heggelund.
Overgangsperiode
Han forteller at det blir en 18 måneders overgangsperiode når forbudet trer i kraft. På noen områder, som er viktige for samfunnet og der det ikke finnes alternativer til å bruke stoffer som inneholder PFAS-er, kan det gis unntak i både fem og tolv år.
Blant annet foreslår det at forbudet ikke skal gjelde vedlikehold og etterfylling på anlegg som fantes på markedet innen 18 måneder etter at forbudet trer i kraft, og som ikke kan drives med andre alternativer tolv år senere. Dessuten gjelder det ikke kuldemedier i bygninger der sikkerhetsstandarder og byggeregler forbyr å bruke andre alternativer.
Naturlige medier
På Norsk Kjøleteknisk Møte stilte Audun Heggelund for å forklare hvordan et PFAS-forbud vil påvirke kuldebransjen:
– Da kommer vi ikke utenom å nevne F-gassforordningen. Den regulerer godt, men persistende nedbrytningsprodukter er utenfor, sier han. «Persistente nedbrytningsprodukter», det vil blant annet si PFAS-er.
– Det vi ønsker, er å tette disse hullene. Vi ønsker i større grad en overgang til midler uten PFAS, for eksempel naturlige kuldemedier. Så ser vi at det er noen steder der det er vanskelig å gjennomføre en overgang veldig fort. Men det endelige målet vi ønsker å se, er en reduksjon i dannelsen av disse stoffene i miljøet, sier Heggelund.