AKTUELT
Lukt varsler lekkasje
LILLESTRØM: Varmepumpeleverandørene forbereder seg på store endringer. Panasonic og Mitsubishi satser begge på propan.
– I januar eller februar kommer vi med luft-til-luft-varmepumpe med propan. Det er det ikke så mange som leverer, sier Øystein Aa i Mitsubishi. Han kan ikke si så mye om detaljene ennå – alt er ikke klart.
Lukt i propan
Men litt kan han fortelle. Blant annet at produsenten har funnet en helt ny løsning for å unngå at gass lekker ut uten å bli oppdaget:
– Da vil du merke det på lukten. Vi har tilsatt luktstoff i gassen. Dette er revolusjonerende, sier han.
Mitsubishi selger bare til proffkunder.
– Det blir ikke vanskeligere å installere de nye varmepumpene, men siden de er nye på markedet, må installatørene ha kurs hos oss av hensyn til sikkerheten, sier Øystein Aa.
Må endre seg
Hele bransjen må endre seg, konstaterer regionsjef Frode Nyhagen i Thermia.
– Vi endrer oss nå allerede. Det er kjølemedier som er det store fokuset, sier han.
– Vi jobber for å få ut riktig produkt til markedet. Vi har begynt med mer miljøvennlige kjølemedier. Vår Mega Eco har en GWP-verdi ned på 466, forteller han og varsler nye forbedringer i tiden som kommer.
Han understreker at nye kjølemedier ikke skal gå på bekostning av virkningsgraden.
– Vi har veldig god virkningsgrad, og det må vi fortsette å gi kundene våre, sier Frode Nyhagen.
En til med propan
Også Erik Dyrseth forteller om ny varmepumpe med propan. Han er daglig leder i Reftec.
– Vi har norgeslansert ny Panasonic-varmepumpe med propan og 75 grader turvann. Vi har både luft-til-vann. og væske-til-vann-varmepumper med bare naturlige kuldemedier, sier Dyrseth.
Nulite er helt nye på det norske markedet. VVS-dagene i oktober var første gangen den kinesiske varmepumpeleverandøren prøvde å nå norske kunder.
– Vi har solgt til Europa i mange år, og vi produserer etter europeiske standarder. Nå håper vi å finne forhandlere i Norge, sier Cobe Cao i Nulite.
Relativt nye i Norge er også DBM Nordic. Italienske DBM har solgt varmevekslerne sine gjennom andre, men siden 2022 er norske eiere inne på det norske markedet med eget selskap.
– Vi ønsker å nå alle som trenger kjøling og varme – både entreprenører og industri, sier medeier Marius Skarpholt Fjeld.
Kjøler i taket
Det ser ut som et vanlig gipstak, men inne i platene ligger det rør til kjøling.
– Nå har vi solgt de nye takene til første prosjekt: En villa i Oslo, forteller administrerende direktør Daniel Mark Kristensen i ABK-Qviller.
Han viser frem takplater der rørene er ferdigmontert. Så er det bare å klipse dem sammen når platene monteres. De gir gjerne 60 watt per kvadratmeter kjøling.
I september fortalte Kristensen om gulvkjøling som siste nytt. Nå kan han kombinere gulv og tak:
– Takene henter gratis frikjøling fra energibrønner. Så kombinerer du med vann i gulvet på 16 til 19 grader. Det tar solinnstrålingen og er nok til å holde ganske solbelastede bygninger i sjakk, sier han.
Produktene er aktuelle for eneboliger som trenger kjøling, men også for kontorer der du ikke ønsker synlig kjøling eller lyd.
– Dette er lydløst, understreker Kristensen.
I taket satser ABK-Qviller også på varmestrips og andre varmeløsninger.
– Vi har løsninger der hvor det betyr noe hvordan ting ser ut, sier Daniel Mark Kristensen.