ENERGI OG MILJØ
Mener tullprat stopper bedre bygg
BRUSSEL: Hvem skal betale for bedre bygg? Ikke bankene – for de skjønner ikke hva du snakker om!
– Dette er tullprat! sier Csaba de Csiky. Han snakker på vegne av dem som skal skaffe pengene til klimasnille, energivennlige byggeprosjekter. Csiky er sjef for investeringsbanken Enersave. Han er også en av grunnleggerne av Sefa, den europeiske organisasjonen for finansiering av bærekraftig energi i bygninger.
– Totalt uforståelig
Han refser forskere, rådgivere og alle andre som arbeider med energi, ventilasjon og andre tekniske løsninger å gjøre i nye og gamle bygninger.
– Jeg er eneste bankmann i rommet, konstaterte han da bransjefolk fra hele Europa møttes på det årlige Brussel-toppmøtet til Rehva.
– Jeg skjønner godt hvorfor vi ikke kan finansiere dette, for vi skjønner ikke hva dere snakker om!
Csiky utfordrer bransjen til å legge bort stammespråket når det blir snakk om å skaffe penger til gode prosjekter. Han lurer på om det ikke er mulig å få til det grønne skiftet med mindre bankfolk blir ingeniører eller ingeniører blir bankfolk.
– Det dere snakker om, er totalt uforståelig for en normal person, sier han.
Forvaltere skjønner ikke
Det gjelder ikke bare bankene – det gjelder dem som skal drifte og forvalte bygningene etter at de er bygd eller rehabilitert, også:
– Byggforvalterne har akkurat de samme problemene. De får nye løsninger, men de vet ikke hvordan de skal drifte dem. De vet ingenting: De kan bare si at «Dette er fantastisk, men hvilken knapp må jeg trykke på?».
Også Csaba de Csiky forstår at VVS-bransjen har flotte løsninger.
– Men hvem i all verden skal betale for dem? Hvis privat sektor ikke forstår hva det er snakk om, så er det et problem, sier han.
Overfor nemitek.no konstaterer han at han og Enersave tross alt er heldige.
– Vi er en investeringsbank. Det gjør at vi er mer vitebegjærlige og mer spørrende. Vanlige banker kan ikke bruke så mye tid på å spørre som det vi kan, sier han.
– Må bruke tekniske ord
Livio Mazzarella, som er visepresident i den europeiske bransjeorganisasjonen Rehva, er ikke enig i all kritikken:
– Dere kan ikke finansiere det som ikke er lønnsomt. Det er noe som er enkelt å forstå også for bankene. Vi må gå dypere i det vi snakker om. Innimellom må vi bruke tekniske ord som er forståelige for oss, sier Mazzarella.
Energi som tjeneste
Csaba de Csiky mener at energiskiftet i Europa ikke kan gjennomføres uten finansiering fra private banker og investorer.
– Finansene er det punktet som mangler i presentasjonene om dette, sier han.
Han tar til orde for å levere energi, ventilasjon eller lys som en tjeneste, ikke som utstyr som skal kjøpes. Det er en fordel både for finansieringen og for driften, ifølge Csiky.
– Eiendomssjefen er 55–60 år gammel. Han er lært opp i en annen tidsalder og skjønner ikke hvordan alle de nye tekniske tingene virker. Hvis han skal gå over til en ny type varmepumpe, kan han i stedet kjøpe alt som en tjeneste. Varmepumpen tilhører meg, og jeg garanterer at den virker, beskriver han.
– Hvis du tar med en avtale til økonomisjefen og han ikke trenger å betale, da skriver han under. Hvis du tar den med til eiendomssjefen og sier at «jeg tar ansvaret hvis det ikke virker», da er han fornøyd, sier Csaba de Csiky.