I RETTEN: Trond Giske mener at han har gått i håndverkerfella.

RETTSAK

Trond Giske og rørlegger Salvatori krangler om bad

OSLO SENTRUM: – Vi kommer aldri til å akseptere at du truer oss, skriver rørleggersjef Mutwakil Mohammed Ahmed. – En typisk håndverkerfelle, mener kunde Trond Giske.

Published Last updated

De har kranglet i tre år om badet til Trond Giske. Da Giske og Ahmed møtte i Oslo tingrett fredag, satt beskyldningene løst. Ikke engang kvadratmeterstørrelsen på badet er de to enige om.

Endringer

Det var rørleggerbedriften Salvatori som fikk oppdraget da Giske skulle pusse opp badet i leiligheten sin i Oslo våren 2021.

– Tenkte du at dette var en person du kan stole på? ville daglig leder og styreleder Mutwakil Mohammed Ahmeds advokat, Kathinka Sund Norderud, vite da hun spurte ham ut. – Ja! fastslo Ahmed.

Men det var før arbeidet begynte. 

– Arbeidet startet som avtalt. Det var et omfattende rivningsarbeid, og i forbindelse med denne jobben ble det oppdaget at baderommet kunne gjøres større enn det som tidligere ble gjort rede for. Det innebar å rive en vegg som ville øke arealet på baderommet. Giske ønsket etter dette å gjøre endringer i plantegningen, ifølge Norderud.

Vanskelig pause

Dermed ble det en pause. Utsettelsen gjorde det vanskelig for Salvatori, som hadde satt av fem uker til jobben. Kabalen gikk ikke opp, og bedriften gikk i ti dager uten å få gjort andre jobber i stedet, ifølge Ahmed.

Så kom sommerferien, så ble den hovedansvarlige for jobben sittende i covid-karantene hjemme i Polen, og tiden gikk. 

– Stansen i arbeidet ligger på forbrukerens side med endret plantegning og tilleggsarbeid. Men det oppstår uenighet om fremdriften, Giske er bekymret for fremdriften, han velger å holde igjen delbetalingen, og det medfører stans i arbeidet fra saksøkerens side, sier Kathinka Sund Norderud.

Kjendiseffekt

Mutwakil Mohammed Ahmed innrømmer at han hadde sett for seg god effekt av en fornøyd kjendiskunde som hadde gitt uttrykk for at han skulle spre ordet om at dette var en flink rørlegger. Resultatet ble det motsatte: Nå fraråder Giske sterkt å bruke Salvatori.

– Vi kommer aldri til å akseptere at du truer oss her, skrev Mutwakil Mohammed Ahmed i en epost til kunden sin.

Trond Giske ville helst ha hatt saken løst lenge før det ble rettssak og en rettssal med flere journalister til stede. Han stilte i Oslo tingrett uten advokat. 

– Dette er en typisk håndverkerfelle, mener Giske.

TRUET: Mutwakil Mohammed Ahmed skrev i en epost at han aldri kommer til å akseptere å bli truet

Fikk aldri oversikt

Ifølge ham fikk han seg forelagt betydelige ekstraarbeider og beskjed om at badet ikke ble fullført hvis ikke fakturaene ble betalt. Den oversikten fikk han et halvt minutt før møtet i retten, sier han selv.

– Det er en klassisk sak hvor du sitter i en tvangssituasjon. Skal man cashe ut et betydelig beløp og få badet sitt, eller komme dit vi er nå hvis vi ikke bare krangler om penger, men også er ytterligere forsinket? spør han. 

Giske legger ikke skjul på at han nå i ettertid lurer på om det beste bare ville ha vært å betale.

– Utførende nekter å fullføre og nekter å ha møte for å bli enig om å fullføre, sier han. 

Ifølge Giske skulle Salvatori ha en ukes ferie i juli. Tre måneder senere var arbeidene ennå ikke i gang igjen.

Sto uten bad

Giske sier at han betalte elektrikeren som Salvatori skulle ha betalt, og han er ikke med på at det skal koste 140.000 kroner ekstra at en himling som uansett skal legges, må plasseres 30 centimeter lavere enn den opprinnelige planen.

– Resultatet for oss var at familien ikke har bad som kan brukes. Til slutt svarte jeg med et tilbud om å betale resten av mellombetalingene dersom arbeidet ble gjenopptatt og ferdigstilt uten ytterligere forsinkelser. Jeg fikk tilbake en SMS om at «jeg bruker ikke tid på å svare deg før du betaler fakturaen», sier Trond Giske.

– Hevingen av avtalen kommer ikke av at det var fire måneder forsinket. Det var fordi arbeidet ble stoppet, de nektet møte og det ville blitt evig forsinket hvis vi ikke hadde hevet avtalen, sier han.

250.000 kroner

Salvatori krever at Trond Giske skal betale 250.000 kroner for arbeidet, pluss utgiftene til advokat. Giske, på sin side, har et motkrav som er ganske så mye lavere. 

– Men både i forliksrådet og alle steder har jeg tilbudt meg å frafalle alle krav, sier han.

Og arealet? Ifølge Salvatori var badet åtte kvadratmeter ifølge avtalen, men etter rivingen viste det seg at det kunne bli ti. 

– Fredag morgen var badet 3,02 ganger 2,54 meter. Det vil si 7,67 kvadratmeter, sier Trond Giske.

Dommen skal være klar i løpet av en uke.

Powered by Labrador CMS