LIVSFARE: Ingen produkter skader flere i bygg og anlegg enn asbest, sier Eirik Rudi Wærner (til venstre) og Tom Eriksen, som har laget ny og gratis film for å spre kunnskap.

VENTILASJON

Asbest tar liv – ny film prøver å redde flere

Asbest dreper. Fremdeles. Nå har Forum for miljøkartlegging og -sanering laget en ny video for å lære opp nye generasjoner rørleggere og ventilasjonsmontører.

Publisert Sist oppdatert

Det er snart 40 år siden det ble forbudt å bruke i nye prosjekter. Fremdeles er det store mengder asbest i norske bygninger.

Kan ikke beskytte seg

Dagens lærlinger lærer ikke noe om at asbest er farlig. 

– Stadig nye generasjoner med bygningsarbeidere kommer ut i arbeidslivet uten å ha hørt om asbest. De vet ikke om farene eller hvordan asbestprodukter ser ut, og er følgelig heller ikke i stand til å beskytte seg, ifølge Eirik Rudi Wærner.

Han er styreleder i Forum for miljøkartlegging. Sammen med Asbestforums leder Tom Eriksen har han fått laget en ny film som prøver å få asbestkunnskapen ut til flere. 

– 40 år etter forbudet dør fortsatt over 250 nordmenn av asbest årlig, ifølge filmen.

 Se filmen lenger ned i saken

Støv fyker rundt

– Alle bygg fra før 1985 inneholder en eller annen form for asbest, forteller Tom Eriksen i den samme filmen.

Eirik Rudi Wærner bruker eternit i tak som eksempel. Mange i bransjen tror at det er ufarlig. 

– EU har funnet ut at forvitrede eternittak avgir 20 tonn asbeststøv årlig som fyker rundt når det er tørt vær med vind. I Danmark er den viktigste kilden til eksponering muligens å grave i jorden i tørrværsperioder fordi asbesten er spredt så mye rundt omkring, sier han.

Rørleggerbehov

Ifølge Tom Eriksen har rørleggerne ekstra stort behov for asbestkunnskapen:

– Vi har veldig mange utfordringer med å få ut sånn informasjon som dette til flest mulig mennesker. Tømrere er flinkere til å gå på kurs. Jeg tror at det er fordi mye av arbeidet deres er synlig, i motsetning til rørleggeren som står i kjelleren med rørisolasjon, spekulerer han.

Eriksen har flau smak i munnen fordi han mener det er altfor mange som er godkjent for å arbeide med asbest i Norge.

– I dag er det 420 virksomheter som har godkjenning. Jeg mener helt bestemt at det bør reduseres med 50 til 70 prosent. Det bør bli vanskeligere å få godkjennelse, og det bør stilles strengere krav til utstyr, håndtering, transport og opplæring, mener han.

Wærner er enig: – Skal du ha godkjennelse for asbestarbeid, må du drive med det regelmessig, sier han.

Asbest-app?

Tom Eriksen forteller om et eksempel der en byggherre fant asbest i fyrrommet. Han lurte på om det gikk an å lære opp vaktmesteren så han kunne fjerne asbesten.

– Vi har tanker om en app for bygningsarbeidere der de kan få opp bilder av typiske asbestprodukter. Det aller beste hadde vært kunstig intelligens slik at du kan ta bilde med mobilen og få beskjed om hvor sannsynlig det er at dette er asbest, sier han.

Eriksen forteller om hvordan grenseverdien for asbest skal reduseres til ti prosent av det den er i dag. I tillegg blir det trolig mer omfattende tiltak for den som arbeider med det. Wærner oppfordrer den som trenger svar på asbestspørsmål til å finne Facebook-siden «Miljøkartlegging diskusjonsforum». Der kommer det som regel svar i løpet av minutter.

– Dette er det produktet som skader flest mennesker i bygg og anlegg, sier Tom Eriksen i Asbestforum.

Powered by Labrador CMS