PÅ JOBB: I fjøset i bakgrunnen skal rørleggermester Ole Peter Berger (t.h.) og rørlegger Jan Ove Randen montere vann til en melkerobot.

ARBEIDSLIV

Jan Ove (22) og Ole Peter (63) er bygdas eneste rørleggere

FOLLDAL: – Vi er vanvittig viktig for lokalsamfunnet vårt, sier rørleggermester Ole Peter Berger.

Vi møter de blide rørleggerne i et nytt fjøs på en gård i grenda Dalholen i Folldal kommune, i en skogkledd ås, i nærheten av både Dovrefjell og Rondane. 

Inne i dette fjøset jobber de med å montere vann til en melkerobot – en maskin som melker kuene automatisk. Noen kalver står på båsen lenger inn i fjøset og spiser gress, mens rørleggerne arbeider.

Glede

– Jobben min som rørlegger blir morsommere og morsommere for hver dag, desto mer erfaring jeg får. Jeg gleder med til å gå på arbeid hver eneste dag, sier 22-åringen Jan Ove Randen som tok svennebrev i mai i fjor, etter tre års læretid hos Berger.

FERSK: Jeg skal begynne å ta mesterbrev i høst, sier Jan Ove Randen. Her jobber han med en rørkobling inn til en melkerobot.

Randen er en svært hjemmekjær kar som ble superglad da han fikk jobb hos Berger i hjembygda.

– Jeg kjøpte meg hus etter at jeg fikk svennebrevet, før jeg var ferdig som lærling. Da var jeg 20 år. Det er ikke mange på min alder som er huseier, fastslår han.

Rørleggermester Ole Peter Berger har vært rørlegger i Folldal i flere tiår. To av hans kjepphester er mindre byråkrati, og at det må tas inn flere lærlinger i bransjen.

Takk for hjelpen

Folldal har 1.500 innbyggere. De to er bygdas eneste rørleggere. Og de blir godt mottatt.

– Da jeg begynte som rørlegger her, ble jeg invitert på kaffe på hvert sted hvor jeg arbeidet. Det var nærmest et krav til rørleggeren å drikke kaffe. Fortsatt er folk veldig takknemlige for jobben vi gjør.

– De sier takk for hjelpen. Takk for hjelpen er ord som setter seg i ryggmargen. Dette er viktig for motivasjonen. Det sier Berger mens bonden på gården, Torstein Eide, kommer inn i fjøset.

– Velgjort! Vi er veldig glade for jobben de utfører for oss, sier Eide før han fortsetter:

– Vi er helt avhengig av rørleggerne våre. Vann er en kritisk faktor i produksjonen på gården.

 Gårdbrukeren snakker spesielt om vinteren, når det er stor fare for at vannet fryser i Folldal, som er et av Norges kaldeste steder. Der blir det 30 grader minus eller kaldere flere uker hver vinter.

TILFREDS: – Jeg har en flott jobb, sier rørleggermester Ole Peter Berger som driver firmaet med samme navn.

– Når vi i Folldal ringer rørleggerne i akutte situasjoner, kommer de raskt, sier Eide.

«Hans»

Folldal slapp unna med få skader under uværet «Hans», men noen dager tidligere hadde rørleggerne lenset vann ut fra en kjeller. Et annet sted, hvor vannet stod høyt på veggen, heiste de en varmtvannstank en halv meter opp, slik at den stod tørt.

Rørleggermester Berger utfører svært ulike jobber, for hytter, boliger, industri og kommunens vann og avløp.

Rørleggerne bruker to dager på arbeidet med vann til melkeroboten. Deretter skal de gjøre ferdig varmeanlegg og varmepumper og mye mer andre steder i Folldal. Det blir nye dager. Nye oppdrag. Til glede for dem selv og ikke minst til glede for bygdefolket.

Ole Petter og Jan Ove: Bygdas eneste rørleggere.
Powered by Labrador CMS