«HANS»
Bytter ut beredere i oversvømte kjellere: – Hektisk
LENSBYGDA: Når vannet renner ut av oversvømte kjellere, rykker rørleggeren inn. – Det blir følgeskader på berederen om noen måneder, sier Halvor Faråsengen, ute på opprydding etter «Hans».
Østre Toten var en av de første kommunene der folk måtte evakueres på grunn av vannmassene, men også tidlig ute med lavere vannstand og mulighet for å rydde opp.
– Vi fikk mange henvendelser da det sto på som verst, sier sjefen i rørleggerbedriften Faråsengen.
Kjelleren full av vann
– Det har vært hektisk. Men det er ikke så mye vi får hjulpet folk med så lenge det flommer inn i kjelleren. Det er nå vi kan få gjort ting, når det ryddes opp igjen, sier han.
Onsdag ettermiddag var han i gang med å bytte ut en veltet varmtvannsbereder i en jordkjeller hos Åse Marit Moe i Lensbygda.
– Det er vel fjerde eller femte gangen vi må bytte ut den berederen, sier Moe.
Mandag fortalte hun i lokalavisen Totens Blad hvordan dette slett ikke var første gangen hun hadde kjelleren full av vann. Bekken like ved siden av boligen må gjennom et rør som er for trangt og går i feil vinkel.
– Kommunen må snart gjøre noe med veien, mener hun.
Berederen flyter som en dupp
Denne gangen sto vannet halvannen meter over kjellergulvet. Kjelleren tåler vannet, men berederen veltet da vannet trakk seg ut igjen.
– Den løftet seg, og så datt den ned. Den flyter som en dupp. Selv om en bereder er full av vann, har den mye oppdrift, forklarer Halvor Faråsengen.
Advarer om følgeskader
Nettopp beredere som har «druknet» i kjellerne, blir en viktig jobb for ham og kollegene fremover. Ikke bare de første dagene, men også når berederne får følgeskader etter hvert.
– Hvis folk har vært forsiktige og skrudd av strømmen før de fikk berederen dynket i vann, så går det ofte bra. Men det har lett for å bli følgeskader om noen måneder, sier han.
Derfor råder han alle som har berederen stående i en kjeller som har blitt oversvømt, til å bytte den ut selv om den virker akkurat nå.
– Forsikringsselskapene vil helst det, sier han.
Familiebedrift
Familiebedriften Faråsengen på Skreia hadde nok å gjøre også før «Hans» rammet Toten.
– Nå har vi skjøvet litt på de andre jobbene. Heldigvis har kundene forståelse for det, sier Halvor Faråsengen.
Han har begynt arbeidet med å overføre bedriften til neste generasjon.
– Nå har sønnene mine og jeg 33 prosent av aksjene hver oss. Vi er tre som driver ute, og så arbeider kona i butikken, forteller han.
– De to sønnene mine er tredje generasjon. Det var fatter’n som startet bedriften i 1970, sier Halvor Faråsengen.