HÅNDTRYKK: Roy André Magnussen (til høyre) og Oso overtar Om Be. Daglig leder Bjørn Lie blir med på laget i to år til før han pensjonerer seg.

JOBB

Investerer 50 millioner i nyinnkjøpt selskap

Oso har kjøpt plastleverandøren sin, Om Be Plast. Nå skal Oso investere 50 millioner kroner i det nye datterselskapet.

– Vi skal ikke legge beslag på noen stor del av produksjonen hos Om Be. Vi skal jobbe beinhardt med å være konkurransedyktige, sier konsernsjef Roy André Magnussen i Oso Hotwater. Plaststøpbedriften skal selge i hvert fall 70 prosent av produksjonen sin til andre enn Oso. 

Større kontroll 

Likevel: Hensikten med å kjøpe er å ta kontroll over en større del av sin egen verdikjede. Oso blir sin egen underleverandør av de støpte plastdelene øverst og underst på varmtvannsberederne. 

– Vi prøver å ta kontroll på en større del av verdiskapningen. Saga-serien vår har hatt plast på bunnen lenge, men de siste årene har vi redesignet produktene slik at de har tilsvarende plast på bunn og topp og lakkert metallkappe rundt. Med veksten i volum var det fornuftig å sikre den delen av verdikjeden, også fordi vi vokser så fort i størrelse, sier Magnussen. Omsetningen til Oso har økt med 40 prosent hittil i år.

Storparten av de elektriske komponentene i varmtvannsberederne kjøper Oso fra Sole i Eggedal. Eierne er en annen gren av den samme familien Braathen som eier Oso. 

Fra 150 til 340 

– Oso er jo et industrieventyr i Norge. Da jeg tok over som konsernsjef i 2018, var vi omtrent 150 ansatte. Nå gikk vi fra 305 til 340 da vi kjøpte Om Be, sier Magnussen. 

I Finansavisen har han beskrevet overtagelsen som Osos første oppkjøp siden Olav den Hellige. Men hokksundbedriften har to små fabrikker i Sverige. 

– Den ene driver med maskinering og bygger våre egne maskiner. Den andre lager store, rustfrie tanker i stål – du beskriver selv hvordan du vil ha den, så får du den sånn med alle sertifiseringer og godkjenninger. I Hokksund lager vi utelukkende boligberedere, sier Roy André Magnussen. 

Familiebedrift 

Om Be Plast på Sellebakk i Fredrikstad er også en tradisjonsrik familiebedrift. Johnny Omberg og Fred Bekkevold startet den i 1962. Daglig leder Bjørn Lie forteller at flere enn Oso har vært interesserte i å overta den. 

– Det var ikke aktuelt å selge til en finansiell kjøper, sier han til Fredriksstad Blad. 

Lie har vært ansatt i bedriften i 55 år. 72-åringen blir med en stund til. 

– Han skal pensjonere seg, men han blir med i en ganske lang overgangsfase, forteller Roy André Magnussen. 

I en pressemelding omtaler han Om Be som et veldrevet selskap som vil sørge for at Oso får en solid tilførsel av kompetente folk. 

– Vi ser frem til å bidra til at Om Be Plast blir den største, mest moderne og mest effektive plastleverandøren i Norge, sier han. Om Be hadde en omsetning på 70,8 millioner kroner i fjor og et overskudd før skatt på 6,9 millioner. 

Bygger og ansetter 

Oso fortsetter med planene om å bygge et nytt produksjons- og lagerbygg på Sellebakk og skal også investere i energisparende sprøytestøpmaskiner, roboter og annet produksjonsutstyr. Dessuten skal det ansettes åtte til ti nye medarbeidere i Om Be. 

– Vi kommer til å pløye inn 20 millioner bare i utstyr. Totalt investerer vi oppunder 50 millioner i virksomheten der i løpet av det neste året. Med det maskintekniske automasjonsmiljøet som vi har hos oss og det store fagmiljøet der nede, skal vi jobbe med leanprosesser og styrke konkurransekraften. Vi har et langtidsperspektiv på investeringen – vi er ikke inne for å eie og selge igjen, understreker Magnussen. 

Powered by Labrador CMS