AHR EXPO
Byggdrift sakker akterut – nå kommer samvirkeboksen
CHICAGO: De gjør et nytt forsøk på å få all teknikken i bygg til å snakke sammen. Årets store bransjemesse åpnet med lanseringen av bygningens samvirkeboks IBB.
En koalisjon for smartere bygninger og en egen tankesmie som bare arbeider med hvordan bygningene kan bli bedre i fremtiden. Sammen står de bak IBB-prosjektet.
Bygningsboksen IBB
IBB står for «Interoperable Building Box». Altså en boks som får all teknikken i en bygning til å virke sammen; en samvirkeboks.
Privat har du alt fra værmelding til bussbilletter, bank, nyheter og kart på den samme telefonen. Teknikken i en bygning, derimot, snakker helt forskjellige språk. Det kan være en langvarig og vanskelig jobb å få forskjellige systemer til å samarbeide.
– Alle smarte systemer er på den samme reisen, men i veldig forskjellig fart. Med bygninger går det sakte, sier Glen Allmendinger. Han er sjef for Harbor Research. Nå har han og de andre smarthuspartnerne lansert samvirkeboksen IBB offisielt.
Lanseringen er en del av AHR Expo, som pågår akkurat nå. Bransjemessen samler 1.600 utstillere innenfor varme, kjøling og ventilasjon, og det er ventet 50.000 besøkende i Chicago.
Virker sammen
– Samvirke – altså interoperabilitet – er en viktig snublestein. Hvordan skal vi få bransjefolk til å komme sammen og snakke om samvirke som er helt forskjellig fra det som skjer nå? spør Rick Justis, som er direktør for forretningsutvikling i Shift Energy.
Svaret hans er det samme for bygningen som for telefonen: Alt må ligge i skyen, og løsninger og programmer må utvikles med tanke på skyen helt fra begynnelsen av.
– Vi må bringe ekspertene sammen for å skape samvirke og vise hvordan bransjen vår kan bruke teknologi som er hyllevare, sier Justis.
– I resten av verden har skydata blitt normen. Men bransjen vår har langt å gå for å komme dit, sier Steve Fey. Han er USA-sjef for det italienske byggautomasjonskonsernet Isma Controlli.
– Av verdens åtte milliarder mennesker bruker seks milliarder smarttelefon. Det er forbløffende å se hvilket gjennomslag smarttelefon og databehandling i skyen har fått. Det er viktig at smarthusbransjen tar dette inn over seg. Det er mengder av pc-er der ute, men i fremtiden er det telefonen som kommer til å bli bransjenormen, sier Fey.
Har andre ting å gjøre
Chris Battisti er kontrollsystemleder i ingeniørkorpset til den amerikanske hæren. Han minner om at de som eier og bruker bygningene, egentlig har helt andre ting å gjøre som er viktigere enn å drifte bygninger.
– Oppdraget vårt er å lære opp mennesker, ikke å eie bygninger. Vi må se etter hvor ny teknologi kan bli brukt i fremtiden. Kan jeg plugge den rett inn? Kan den gjøre livet enklere?
Svaret er å levere byggautomasjon og tekniske løsninger som en tjeneste i stedet for å selge utstyr og installasjoner, ifølge Jim Lee – sjef for Bacnet-leverandøren Cimetrics.
– Byggeierne og forvalterne blir skviset mellom behov som endrer seg hele tiden og penger som mangler. Samtidig mangler de kvalifiserte ansatte. Det betyr at utviklingen vil gå i retning av tekniske løsninger levert som en tjeneste, sier Lee.
Stillere om Matter
For ordens skyld: Det er slett ikke første gangen grupperinger i bransjen kommer med det som de markedsfører som det endelige svaret for å få alle de tekniske løsningene i et bygg til å snakke sammen. I fjor på denne tiden rapporterte nemitek.no fra CES-messen i Las Vegas, der det var stor enighet om at Matter ville bli en paraply for å samle sensorer og smarthusdingser på ett system.
Nå er det blitt mer stille rundt Matter, og det lanseres færre produkter som bruker denne standarden. På årets CES-messe var det i stedet kunstig intelligens som var den store smarthus-hypen.
Følg med på nemitek.no for å få med deg flere nyheter fra AHR Expo.