ENERGI OG MILJØ
Fant store innsparinger – fikk pris
De fant ut hvor mye energi solceller, batteri og smart elbillading sørger for å spare i et nytt boligområde. For det fikk de tre NTNU-studentene pris for årets beste masteroppgave.
– Det er store besparelser, fastslår Maximilian A.W. Sletbakk. Sammen med Eskil Kvålsvold og Jonas Dalby har han fått pris for årets beste masteroppgave i energi- og miljøfag. De har analysert løsninger for energiforsyning til et boligområde med nullutslipp.
600 nye hus
– Det vi fant, et hovedsakelig at det vil være store besparelser for et sånt boligområde som dette med bruk av batteri og solceller i kombinasjon med smart elbillading. Siden vi bor i Norge, er det selvfølgelig mye større besparelser om sommeren, men det er også litt om vinteren, sier Sletbakk.
I masteroppgaven som de tre skrev ved Institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU, tok de for seg det nye nabolaget Tanberghøgda på Hønefoss. Først og fremst ville de finne ut om et solcellesystem med en kapasitet på 500 kWp og et batteri på 1 MWh kunne dekke behovet i og etter byggeperioden. Da er det snakk om tilnærmet nullutslipp i et nabolag med nesten 600 nye bygninger.
98 prosent kutt
Oppgaven forteller om klare fordeler både i utgifter og utslipp med å kombinere solceller og batteri med elektriske maskiner på byggeplassen. Utslippene i byggefasen ville falle med 98 prosent, som tilsvarer 171 tonn CO₂. Overgangen fra diesel til strøm ville også spare 84 prosent, eller over en halv million kroner, i drivstoffutgifter.
– Elektrisk byggeplass møter flere hindre, men konseptet har stort potensial, slår de tre fast.
Beregningene viser at etter at de er ferdige, kan boligene spare 65 prosent av strømutgiftene om sommeren og 9 prosent om vinteren. Det betyr henholdsvis 88 og 10 prosent lavere klimagassutslipp.
Byggenæringen har et stort potensial for å kutte utslipp, og beboerne på Tanberghøgda vil tjene godt på slike utslippskutt, ifølge masteroppgaven.
Fleksibelt
– Oppgaven ble omfattende, og det er mye spennende. Smart bruk av PV – solceller – vil jo være begrenset av hvor mye du får brukt dem om vinteren. Her har vi brukt tosidige, gjennomsiktige paneler som gir mindre tap om vinteren og litt høyere utbytte. Så har bruken av batteri mye potensial for å lade elbiler. Når parameteren er at alle skal ha bilen sin ladet opp til cirka 60 prosent innen morgenen etter, går det an å dytte litt rundt og få fleksibilitet, sier Sletbakk.
Jo høyere spotpris på strømmen, jo mer lønner det seg å investere i et batteri med høykapasitet. Varierende solcelleproduksjon gjør det vanskelig for solcellene og batteriet å dekke etterspørselen hele tiden. Men kombinasjonen av batteri, solceller og intelligent lading har en betydelig innvirkning på kostnadene. Potensialet er stort, ifølge gjennomgangen til Sletbakk, Kvålsvold og Dalby.
100-årsjubileum
De tre fikk prisen for beste masteroppgave i energi- og miljøfag i 2023 da Nemitek feiret 100-årsjubileum. Juryen konstaterer at oppgaven ligger i grenseland mellom energiplanlegging, energiforsyning og nullutslipp. Den viser et klart behov og en nytteverdi for å utnytte dynamisk simulering bedre, koblet med optimalisering og variable strømpriser. Og oppgaven viser hvor viktig energifleksibilitet er, slår juryen fast.
Alle de tre ingeniørene er i full gang i jobber der de arbeider videre med temaene de skrev om i masteroppgaven.
– Jeg er rådgivende ingeniør i Sweco og jobber egentlig mye med det samme, forteller Jonas Dalby.
– Som energirådgiver arbeider jeg både med energiforsyning, som var mye av det vi så på, og med solcelleprosjektering. Jeg føler at jeg har fått bruk for mye av det vi skrev om, i arbeidslivet.
Eskil Kvålsvold og Maximilian A.W. Sletbakk arbeider begge i AF Energi.
– Eskil jobber med varme og kjøling på nytt sykehus i Drammen, og jeg jobber med det samme på Livsvitenskapsbygget i Oslo. Vi har hatt nytte av dette, og noe av det viktigste med den oppgaven har vært det å jobbe sammen, sier Sletbakk.