
KULDE
Flertallet stryker på fagprøven i kuldefaget
BERGEN: Det er vanskelig å få søkere nok, og de som gjennomfører læretiden, stryker på fagprøven. – Vi skiller oss ut i negativ retning, konstaterer Thomas Bergersen på Kulvent.
De satser offensivt, de har skaffet seg egne ambassadører for faget – men de mangler søkere. Kuldefaget er fremdeles en godt bevart hemmelighet.
– På tolv skoler har vi elleve søkere per skole i snitt. Det er 15 plasser på hver skole, så dette betyr at vi ikke klarer å fylle opp med primærsøkere, sier Thomas Bergersen.
Elektriker populært
Han er daglig leder for Kulvent – opplæringskontoret for kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk.
– Dette er ikke bra nok, fastslår han.
Bergersen snakker om «konkurrentene» til kuldefaget:
– Elektriker og automatiker har økende tall. Rekrutteringsgrunnlaget, som er vg1 elektro, er fantastisk om dagen. Det har aldri vært så populært å være elektriker som nå, ifølge Bergersen.
100 lærlinger
På Norsk Kjøleteknisk Møte hadde han med seg de ferske fagambassadørene Hanne Hauglie Tjernæs og Lillian Pettersen.

– Det er direkte grusomt at det er så få søkere. Flere havner der fordi de ikke har kommet inn på det de har søkt på. De vil bli elektrikere eller tømrere, sier Lillian Pettersen.
Hun skulle egentlig bli elektriker selv, men er veldig glad for at hun endte opp med kjøling.
I dag har Kulvent rundt 70 medlemsbedrifter, om lag 100 lærlinger – og voksesmerter. Opplæringskontoret er ganske nytt, nemlig. Det startet høsten 2022. Thomas Bergersen er opptatt av å se hele bransjen under ett og ikke bare tenke på medlemmene.
56 prosent uten fagbrev
Og ikke minst må han tenke på strykprosenten:
– Vi skiller oss ut! slår han fast og viser frem tall fra Utdanningsdirektoratet. De viser at etter to års læretid er det bare 44 prosent som har klart fagbrevet. 39 prosent er ferdig med læretiden uten at de har klart å fullføre med fagbrev, men 11 prosent fremdeles er i lære.
– Når ikke flere av lærlingene våre står med fagbrev i hånden etter første gangs fagprøve, er det stusslige tall. Vi skiller oss ut i negativ retning. Her har vi en jobb å gjøre, sier han.
Fornøyde til slutt
Bergersen understreker at de fleste oppnår et fagbrev etter hvert. Etter tre år er andelen oppe i 75 prosent, og den øker videre etter hvert som tiden går.
– Men over halvparten stryker første gang. Det er en mismatch mellom opplæring og vurdering. Vi diskuterer intenst med prøvenemndene nå om hvordan vi skal løse dette, sier han.
Kulvent-sjefen understreker at det går bra til slutt:
– Erfaringen min er at de som blir i bransjen, de er fornøyde. Det er dét vi må fokusere på. Vi trenger hender overalt! sier Thomas Bergersen.