VENNER OG KOLLEGER: Hanne Hauglie Tjernæs (19, t.h.) og Lillian Pettersen (21) møttes gjennom jobben og ble bestevenninner. Nå skal de samme også være ambassadører og prøve å få flere til å bli velge kuldefaget.

KULDE

Hanne (19) og Lillian (21) brenner for kulde

– Jeg føler meg fryktelig heldig som har funnet en jobb jeg gleder meg til å dra til hver dag! 21-åringen Lillian Pettersen har drømmejobben – og nå skal hun få med seg flere inn i sin verden.

Lillian Pettersen begynte på elektrolinja for å bli elektriker, som «alle andre». Men noe måtte hun jo sette opp som alternativ til førstevalget, og da ble det kuldetekniker.

– Kjøling var andrevalg, men jeg hadde ikke peiling på hva det var. Nå er jeg sjeleglad for at det var der jeg kom inn, sier Lillian Pettersen fra mjøskommunen Ringsaker. I juni 2023 sto hun med fagbrevet i hånda, og i dag jobber hun for Klimatjenester på Furnes. Det vil si – når vi snakker med henne, jobber hun i Oslo, der hun utfører utbedring på ventilasjon og kjøling og driver med montering av nye kjøleanlegg.

Stolt av jobben

Og det er noe av dét hun syns gjør yrket så gøy; muligheten til å gjøre varierte arbeidsoppgaver på ulike steder.

– Jeg trives så godt med det jeg driver med nå. Jeg er stolt av jobben min og går og skryter til alle om hvor bra det er, sier 21-åringen.

Hennes tidligere lærer på Ringsaker videregående skole, Thomas Bergersen, har fått med seg entusiasmen. Han er også daglig leder i Kulvent, opplæringskontoret for kulde, varme- og ventilasjonsteknikk. Nå har han engasjert Lillian og lærlingen Hanne Hauglie Tjernæs som ambassadører for kuldeteknikk. De to unge damene skal gjøre kuldefaget bedre kjent blant ungdom og bidra til sårt tiltrengt rekruttering.

FÅR UNG HJELP: Daglig leder i opplæringskontoret Kulvent, Thomas Bergersen, vil bruke ungdom for å nå ungdom, sånn at kuldefaget skal bli bedre kjent.

– Alle mangler folk. Selv om det er gode betingelser og gode arbeidsforhold, er det vanskelig å få ungdommen inn på den retningen, sier Thomas Bergersen.

Synlighet

Han mener det er viktig å snakke ungdommens språk, og det skal de to ferske ambassadørene bidra til, gjennom sosiale medier og besøk på ulike arenaer, som skoler og messer. Snart debuterer de på scenen under kjøleteknisk møte i Bergen.

– Vi har ikke rukket å gjøre så mye ennå – vi er i oppstartsfasen, og vi må finne ut sammen med Kulvent hva slags rolle vi skal ha. Men vi har en del planer, og målet er å gjøre kjølefaget mer synlig, sier Lillian Pettersen.

Hun visste altså ikke selv noe som helst om kjølefaget da hun begynte på videregående, og hun har merket at hun ikke er alene om det.

– Når jeg er på fest og folk spør hva jeg driver med, er det ingen som skjønner noe. De fleste vet bare om eletriker, tømrer og rørlegger. Det er et høl i kunnskapen, og det ser man på søkingen. Det er sjelden at folk har kuldeteknikk på førstevalget, sier Lillian.

– Kreativt yrke

Samtidig er det stor etterspørsel etter kuldeteknikere, ikke bare i Norge. Mer elektrisk kjøling i større bygg, på skip og oljeplatformer gjør at folk med riktig fagbakgrunn kan velge og vrake i jobber.

Ambassadør Lillian syns ikke det er vanskelig å reklamere for yrket hun har valgt:

– Det er et veldig interessant fag og et yrke hvor det krever at du både er litt rørlegger, kan drive med feilsøking og ventilasjon og til og med må bygge litt og være «tømrer». Du kan i hvert fall få en veldig variert hverdag. For meg er det et kreativt yrke, hvor jeg får muligheten til å blomstre, sier hun. 

DRØMMEJOBB: – Jeg vil at andre skal få et innblikk i hverdagen til en kuldetekniker og få vite hvor artig kjøling og ventilasjon er, sier Lillian Pettersen, som tok fagbrev for halvannet år siden.

Og dessuten elsker hun å jobbe med folk.

– Jeg hadde lyst til å drive med noe praktisk, og jeg ville jobbe med mennesker, men ikke på «omsorgsmåten». Men plutselig havner jeg hos ei gammel dame, som ikke har hatt noen andre å snakke med den dagen. Det er veldig givende. Jeg brenner veldig for denne jobben!

Jobb for jenter

Nå håper hun å bidra til at det ikke lenger skal være sånn at foreldre anbefaler usikre ungdommer å ta generell studiekompetanse på videregående, fordi det er «det sikreste valget». Tvert imot mener hun det må være bedre for mange å ta en praktisk utdanning hvor man raskt får seg jobb. Det går jo an å ombestemme seg senere.

– Essensen er at folk må tørre å prøve. Vi må starte med å informere folk om hva det egentlig er å ta en fagutdanning. Vi trenger rett og slett en liten holdningsendring, sier Lillian.

Og én ting til: Klart kuldeteknikk er for jenter, også!

– Selv om du er jente og tar fagbrev, kan du ha fine negler og pynte deg på jobb.

Powered by Labrador CMS