STANDARD: Ristene kommer i forskjellige klasser både for vannutskilling, trykkfall og innbruddssikkerhet, peker Bjørn Gundersen på.
STANDARD: Ristene kommer i forskjellige klasser både for vannutskilling, trykkfall og innbruddssikkerhet, peker Bjørn Gundersen på.

Flere forlanger FG-godkjente rister

Risten skal ikke bare beskytte mot fukt, men også mot innbruddstyver. – Nå får vi stadig flere forespørsler om FG-godkjente rister, forteller salgssjef Bjørn Gundersen i Wide Industrier.

Published Last updated

Stadig oftere kommer spørsmålet til ventilasjonsrist-produsenten i Rakkestad: Er de FG-godkjente?

Øks og slegge

Det er de. Når konsulentene og kundene spør etter en rist i motstandsklasse 4, så skal den være i stand til å stå imot en øvet innbruddstyv som har med seg både slegge, øks og batteridrevet bor for å komme seg inn.
– Definerer du et bygg med skallsikring, er vi en del av det skallet, peker Gundersen på.

Innbruddsmotstand har sin egen standard. NS-EN 1627 tar for seg innbruddssikre dører og vinduer, men også gitter og skodder.
– Hvis du skal oppfylle kravene med en tradisjonell rist, må du bruke et gitter på innsiden, sier han.

Mangedobling i forespørsler

FG-godkjennelsen gjør at Wide skaffer seg nye kunder:
– Bare det siste halve året har vi gått fra en forespørsel eller to i måneden om slik godkjennelse, til flere i uken, forteller Bjørn Gundersen.

PRODUSERER: Daglig leder Kristine Degnes, salgssjef Bjørn Gundersen og kollegene produserer ristene i Rakkestad.
PRODUSERER: Daglig leder Kristine Degnes, salgssjef Bjørn Gundersen og kollegene produserer ristene i Rakkestad.

Ristene havner i militære bygg, offentlige bygg og andre steder der det er sensitive komponenter på innsiden.
– De ønsker gjerne at ristene skal være både innstikkssikre og innbruddssikre: De vil sikre mot hærverk ved at noen stikker inn noe gjennom risten. Selv en helt vanlig dagligvarebutikk har vi sett be om innbruddssikre rister. De vil forhindre hærverk, men det blir også mye ekstra styr dersom du får innbruddstyver på besøk, sier Gundersen.

Salgsmulighet

Ristene som er FG-godkjente, skal stoppe vann, tåke og snø som vanlig.
– I tillegg er det krav til hvordan den skal festes inn, for eksempel med skruer som ikke har hode som kan brukes til å skru dem ut igjen. Så er den mekaniske oppbyggingen av registeret som stopper regnet fra å komme inn, enda mer robust. Det har fått noen forsterkninger slik at det kan stå imot der et standardpanel ikke ville klart det, beskriver salgssjefen.

Han konstaterer at utviklingen har gitt en salgsmulighet, og den muligheten har østfoldbedriften grepet.
– Pris har ikke vært et tema. Når vi får en slik forespørsel, ville det kanskje tidligere stått i anbudsunderlaget at luftinntaksåpningen skal innbruddssikres. Da ville de brukt et gitter bak risten. Nå har de sett at det finnes enklere løsninger, sier Bjørn Gundersen.

Klasser

Også når han snakker om hovedfunksjonen til ristene, trekker han frem standard og klasser.
– Standarden har fire klasser. Henviser du til NS-EN 13030 alene, setter den ikke noen krav til ventilasjonsrist. Du må definere hvilken klasse og hvilken vannutskilling risten skal klare. Det samme gjelder trykkfall, understreker han.

Powered by Labrador CMS