DO-NALD: Ekspresident Donald Trump tettet toalettene i Det hvite hus, ifølge en ny bok. – Det er barn som gjør slikt, kommenterer rørlegger Patrick Garner.
DO-NALD: Ekspresident Donald Trump tettet toalettene i Det hvite hus, ifølge en ny bok. – Det er barn som gjør slikt, kommenterer rørlegger Patrick Garner.

SANITÆR

Slik tettet Trump toalettene

Donald Trump tettet toalettene med dokumenter. Samtidig er «rørleggerne» som tettet lekkasjene til Richard Nixon, blitt tv-serie.

Published

Amerikansk politikk renner ikke videre uten rørleggere. Slik er det nå, og slik var det for femti år siden.

Donalds do-vaner

Mens Donald Trump var president, oppdaget staben i Det hvite hus jevnlig toaletter som var tette på grunn av dokumenter som var revet opp og slengt oppi. Nedspylingen gikk omtrent like bra som resten av presidentskapet, ifølge kritikerne.

Det er New York Times-journalisten Maggie Haberman som avslører toalettpapirvanene til Trump. Haberman har fulgt Trump siden før han stilte som presidentkandidat. Nettavisen beskriver henne som en av dem som har best kjennskap til den tidligere presidenten.

«Fake news»

Når staben fant de tette toalettene og papirene, konkluderte de med at det var Trump som hadde prøvd å spyle ned dokumenter som han hadde revet opp, skriver Haberman.

At Trump hadde for vane å ødelegge dokumenter som lovene pålegger staten å ta vare på, er en påstand som også flere andre har kommet med.

Trump selv omtaler det hele som en «fake story».
– Det er kategorisk usant og ganske enkelt funnet på av en journalist for å få publisitet rundt en bok som stort sett er oppdiktet, ifølge en uttalelse fra den tidligere presidenten.

Rørleggerkommentar

Nettmagasinet Slate – som for ordens skyld har et politisk ståsted på motsatt side av Trump i amerikansk politikk – har hentet inn rørlegger Patrick Garner som ekspertkommentator.

– Den første reaksjonen min var at dette var akkurat det samme som et barn ville gjøre. Hvis du vil gjemme karakterene dine eller en melding du har fått med hjem, så spyler du den ned i toalettet. Det er ikke bare korttenkt – det virker rett og slett ikke. Det blir oppdaget nesten umiddelbart, sier Garner.

Like leselige

Amerikanske toaletter spyler ikke ned helt som norske toaletter, men de er akkurat like lite glade i saksdokumenter.

– Du skal ikke en gang spyle ned babykluter eller papirhåndklær. Tenk deg hva som skjer med printerpapir, eller til og med et kort med et fint Det hvite hus-brevhode. Selvsagt går det ikke ned. Selv om du får det ut av syne, kommer det enten til å tette toalettet eller lenger ned i avløpsrøret, forklarer han.

Garner har selv vært på jobb der han har måttet pigge opp gulvet for å få åpnet et avløpsrør der en av husets yngste hadde prøvd å bli kvitt karakterkortet og prøvene sine.

– Papirene fra Det hvite hus vil til og med være leselige om de hentes opp igjen fra langt nede i avløpsrøret, sier Patrick Gardner til Slate.

RØRLEGGERSJEF: Egil Krogh jr ledet gruppen som jaktet på lekkasjene da Richard Nixon var president.
RØRLEGGERSJEF: Egil Krogh jr ledet gruppen som jaktet på lekkasjene da Richard Nixon var president.

Rørlegger-dramaserie

TV-kanalen HBO bidrar til å vise hvordan rørleggerne har vært en viktig del av historien til amerikanske presidenter med noe å skjule, helt siden Richard Nixons dager for femti år siden. Serien «The White House Plumbers» er ny av året.

Den forteller om en spesialenhet som administrasjonen til daværende president Nixon satte i sving i 1971 for å stoppe lekkasjene av gradert informasjon. Enheten fikk navnet «Rørleggerne» etter at bestemoren til en av dem spurte hva han gjorde i Det hvite hus.

– Jeg hjelper presidenten med å stoppe noen lekkasjer, fortalte han. Bestemoren konkluderte ganske naturlig med at: – Å ja, du er rørlegger!

Gruppen satte til og med skilt på kontordøren som sa «Rørleggerne». Men siden dette skulle være hemmelig, så forsvant rørleggerskiltet ganske raskt.

Powered by Labrador CMS