OVERBLIKK: Sturla Ingebrigtsen (til venstre) og Magnus Myrvold har utsikt over 13 300 kvadratmeter med ny fabrikk.Foto: Georg Mathisen
ARBEIDSLIV
Rekord i fersk fabrikk
JAREN: Trox Auranor diskuterte å flytte ut av landet, men endte med å flytte produksjon fra andre land til Hadeland i stedet. Til tross for flytting ble det omsetningsrekord i fjor.
– Vi flyttet mer enn 200 maskiner, forteller salgsansvarlig Sturla Ingebrigtsen.
Et år etter at Trox Auranor begynte i ny, toppmoderne fabrikk, kan han og de 170 kollegene se tilbake på omsetningsrekord. Til tross for alt som en flytting fører til av forstyrrelser og avbrudd.
Salget endte på 340 millioner kroner. – Det har vi kjempet for. Dette gikk ikke uten skjær i sjøen, men det viser at vi har kapasitet her som vi kan bygge videre på, fastslår Ingebrigtsen.
Og alt begynte med at sjefen leste fagbladet sitt. Bedriften startet som Ing. fa. Ole A. Larsen AS i 1974. Året etter førte en sak i Norsk VVS om riktig feste og montasje av brannspjeld, til at brannspjeld med tilbehør ble hovedproduktet.
Ensrettet
Den nye fabrikken ligger ikke så mange kilometer unna den forrige. Men i tidsmessighet og praktiske løsninger skiller det enormt mye.
De gamle lokalene i Røykenvik ved Randsfjorden var bygd på gang etter gang, på tre plan. Nå er alt på ett plan – og ikke minst: Hver eneste del og hvert eneste produkt skal bevege seg gjennom fabrikken i én retning.
Det begynner med et 1000 kvadratmeter stort varemottak. Tørt og under tak. Her er det plass til å kjøre inn et vogntog med komponenter og råvarer. Gulvet er holdt i samme kvalitet som produksjonslokalene.
Trengs det mer plass til produksjonen, så er det bare å knerte ned veggen. Dessuten har Trox Auranor kjøpt nabotomten med plass til enda 10 000 kvadratmeter.
Menneske og maskin
Sturla Ingebrigtsen ramser opp nye maskiner, nye roboter og nye løsninger. Alt produseres på ordre – noe lager skal ikke bygges opp. Det som kan gjøres automatisk, gjøres automatisk. Samtidig er det mye som må gjøres manuelt og individuelt så lenge mange av produktene er tilpasset og skreddersydd.
– Vi må automatisere hvis vi skal være kostnadseffektive her i Norge, fastslår han.
– Her produserer vi cirka 90 prosent av det vi omsetter, og vi satser på enda mer. Vi får noen varer fra moderfabrikken i Tyskland og fra andre leverandører. Det var mye diskusjon om vi skulle flytte fabrikken til utlandet, men vi flyttet heller flere produkter hitover, sier Ingebrigtsen.
Klimaplaner
Miljømessig er CO₂-avtrykket kraftig kuttet. Målet er å bli klimanøytrale innen 2025. Den store synderen i så måte er lakkanlegget.
– Nå har vi investert seks millioner i varmepumpe som henter varme fra gassanlegget og fører over til prosessene som trenger varme, og også til bygningen, forteller han.
Sturla Ingebrigtsen er opptatt av at her skal det ikke drives grønnvasking. De mest effektive miljøtiltakene kommer først. Ladestasjon for lastebiler er ikke bygd ennå, men det er lagt føringsvei. Solcellene på taket er det gjort klart for, men de kommer senere. Til gjengjeld er det boret nesten tre kilometer til energibrønner.
Utstillingsvindu
Det tekniske rommet skal selvsagt være et utstillingsvindu.
– Vi var ikke fornøyd med at det bare skulle være i lodd og vater. Det skulle se pent ut, og det skulle også være fagmessig riktig, fastslår Ingebrigtsen.
Han innrømmer at Trox Auranor har vært en krevende kunde. Entreprenørene fikk tidlig beskjed om at dette skulle bli et utstillingsområde og et forbilde for bransjen. Til gjengjeld sier han klart fra om hvem som har levert: GK på ventilasjon og rør, Gulbrandsen & Olimb på elektro og Syljuåsen som totalentreprenør.