PÅ MANGE TAK: Solcellekraft vokser kraftig og vil i løpet av 2022 trolig runde en omsetning på i alle fall 100 millioner kroner. Det betyr solceller på mange tak.

Eksplosiv utvikling for Solcellekraft

I fjor tredoblet de omsetningen. I år ligger selskapet Solcellekraft an til en firedoblet omsetningsvekst.

Publisert

– Vi passerer i alle fall 100 millioner kroner, men trolig ender vi i år et sted mellom 130 og 150 millioner kroner, sier daglig leder i selskapet Solcellekraft, Nils Arne Lie.

Alt er i spill

Selskapet som ble etablert i 2017, med en omsetning på 52.000 kroner, klinket i 2021 til med en omsetning på hele 35 millioner kroner. Det blir imidlertid lite sammenlignet med omsetningen i år. Ifølge Lie ligger de altså an til å få inntekter et sted mellom 130 og 150 millioner kroner.

– Det er ekstremt travelt nå, men alt er i spill om dagen, så utviklingen er usikker, sier Lie.

Han viser blant annet til skattesmekken fra Regjeringen som vil belaste oppdrettsnæringen med en skatt på 40 prosent.

– De var klar for å investere i solceller hele gjengen, men hva som nå skjer er mer usikkert, sier Lie.

Dette er imidlertid ikke det eneste som skaper utsikkerhet. Stigende renter bidrar til at private får mindre å rutte med, samtidig som strømstøtten til næringslivet ikke treffer så veldig mange. Alt dette kan gå ut over investeringsviljen, ifølge Lie.

– Energiprisene er selvsagt driveren for utviklingen, men stigende renter, usikkerhet knyttet til strømstøtte og generelt usikre tider kan være med å bremse salget. Interesse for solceller har ikke gått ned, men investeringen koster og med stigende kostnader er det ikke sikkert alle har råd til å ta denne investeringen nå. Derfor er vi nå mer usikre på utviklingen enn vi var for bare en måned siden, sier Lie.

Kan runde 500 millioner

Dersom alt klaffer tror likevel Lie at de neste år kan runde en omsetning på hele 500 millioner kroner.
– Vi håper på det, men det så lysere ut for bare en måned siden. Da var vi nesten overbevist om at 500 millioner ville være innen rekkevidde. Nå er vi nok litt mer usikre, sier Lie.

Selskapet har ifølge Lie cirka 100 partnere over hele landet som hjelper dem med både salg av utstyr og montering.
– Vi har god kapasitet. Per nå kan vi levere i løpet av åtte til ti uker, sier Lie.

Dobling eller tredobling?

Solcellekraft er på ingen måte de eneste i dette markedet som har stor etterspørsel. Ferske tall hentet fra Elhub som NVE har gjort tilgjengelig for nettstedet Energi og Klima, dokumenterer den akselererende veksten i år, helt frem til slutten av september.

Nettstedet skriver at det til nå i år er registrert 98,6 megawatt (MW) ny kapasitet i Elhub. Det er over dobbelt så mye som ble installert i hele fjor – og over tre ganger så mye hvis en sammenligner de ni første månedene i 2021 og 2022.

September 2022 var den beste måneden noensinne i det norske solenergimarkedet. Totalt har Norge ved utgangen av denne måneden snaut 250 MW kapasitet, ifølge Elhub-dataene. Rundt 40 prosent av dette har altså blitt installert i år.

– Strømpris har vært en veldig viktig årsak til at det nå er en boom. En stor driver i Europa, og kanskje også i Norge, tror jeg er at folk føler behov for å være selvforsynt, sier administrerende direktør Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen til Energi og Klima.

Powered by Labrador CMS