RYGGSEKKJOBB: Ing P Nome har stilige lokaler på Frogner i Oslo, men Hanna Risnes tar gjerne med seg ryggsekken og setter seg ute hos kunden.

Hanna Risnes: - Jeg skulle bli «varme­pumpe­dronningen»

Den ferske lokallagslederen elsker termodynamikk.

Published

Hun satset på å bli selveste «varmepumpedronningen». Men nå blir det mest prosjektledelse og byggeledelse på Hanna Risnes. Dessuten har hun tatt over som leder i Oslos lokallag i Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forening.Tilfeldigheter. Som for alle andre som skal velge studier. Slik beskriver Hanna Risnes veien inn i faget.– Jeg var veldig lenge i tvil om hva jeg skulle gjøre. Jeg har en far og en bror som er ingeniører og valgte å studere ingeniørfag fordi jeg tenkte at jeg kunne få brukt den kreative siden min samtidig som jeg var god i realfag, forteller hun.

Prosjektledelse

Dermed ble det energi og miljø på NTNU.– Fordi jeg var så glad i elektrofysikk. Men det var frem til jeg hadde termodynamikk!Det var varmepumpene som fengslet.– Målet gjennom studiet var å bli «varmepumpedronningen», smiler hun.Virkeligheten ble ikke helt slik. Hun begynte i Erichsen & Horgen, før hun gikk over til Ing P Nome. '– Det blir veldig lite varmepumper. Nå jobber jeg mest med prosjektledelse og byggeledelse. Det er alltid faglige vurderinger som inngår, men det blir mest ledelse av prosjekter, fastslår hun.

Ute hos kundene

Overgangen fra 90 ansatte på Oslo-kontoret til Erichsen & Horgen til tre faste og noen innleide hos Ing P Nome var stor.– Vi er jo en liten bedrift som heller tar med oss sekken og setter oss ute hos dem som vi skal veilede. Jeg er veldig mye ute hos kundene, forteller hun.Akkurat nå har hun mange prosjekter for Steen & Strøm. I tillegg arbeider hun blant annet med skihallen i Lørenskog og Skippergata 22 i Oslo.– God prosjektledelse er vanskelig. Det er sånn som ikke alltid gjøres like godt. Jeg har fortsatt mye igjen å lære, men det er noe som er veldig spennende å drive med, mener hun.

Entreprenørskap i Berkeley

Det siste året har hun studert entreprenørskap ved siden av jobben, og blant annet vært i California.– På Berkeley lærte jeg av de beste. Jeg ser mye innovasjonstankegang som burde tas i bruk i VVS-bransjen og i prosjekter og prosjektledelse. Vi kunne gjort ting enklere. Vi kaller det «entreprenører» i bransjen, men det er veldig lite entreprenøriell tankegang her, mener Hanna Risnes.Hun understreker at hun har stor respekt for og mye å lære av det som er gjort før. Så gjelder det å ta med seg det gode og forbedre det som er dårligere. Å få byggherren til å reflektere helt fra begynnelsen: Hva er det de ønsker av et bygg?

Prøve og lære

Noe av det hun tar med seg fra Berkeley er lærdommen om å teste noe nytt, teste det raskt, lære av det du opplever gjennom testen, endre det du gjør suboptimalt og teste på nytt.– Alle kan ha godt av å prøve å tenke litt nytt, sier hun.Det er den tankegangen hun er kjent for i foreningssammenheng, også. De siste to årene har hun arbeidet med ambassadørordningen i Oslo gruppe. Da hun tok over ledervervet etter Robin Thune-Larsen, ble hun presentert som den som alltid sier at «ja, la oss prøve det».– Hvis det ikke funker, så lærer vi, kommer tilbake med en ny versjon eller skroter idéen. På sikt skal Oslo gruppe klare å opprettholde det som fungerer godt, men gjøre enda bedre arbeid rundt det som kommer medlemmene til gode, sier Hanna Risnes.

Powered by Labrador CMS