VENTILASJON
Oftere for tørr luft enn for fuktig luft
LILLESTRØM: Luften er oftere for tørr enn for fuktig i nyere boliger, og fukt fra matlaging varer ikke lenge. Urban Ventilation-prosjektet begynner å få noen foreløpige resultater.
Det er på tide å gjøre noe med mange standarder, og ingen av de målingene som de bygger på, baserer seg på at det er laget mat. Nå skal det gjøres noe ved.
– Vi er mest redde for de minste partiklene, de som kommer lengst ned i lungene våre, forklarer Sintef-seniorforsker Kari Thunshelle.
Ventilasjon hjemme
Hun er omtrent halvveis i fireårsprosjektet som har fullt navn «Healthy Energy-efficient Urban Home Ventilation». Det betyr at mange tester er i gang, men at det er igjen en stund før resultatene er sikre nok til at forskerne vil gå ut med dem.
Prosjektet skal se på ventilasjonsløsninger for private hjem i urbant miljø. Blant temaene er matforurensninger, fuktighet og bygningsfysikk.
– Vi har sett på plasseringen av kjøkkenet og hvordan det er plassert i forhold til annen trafikk i leiligheten, forteller Thunshelle.
Stekt laks
Her skal det gjøres ordentlig testing med ordentlig mat basert på norske matskikker: Hele måltider for to. Det begynte med en vegetarrett, et tacomåltid og stekt laks. Helt enkle ting som valg av olje kan ha mye å si for partiklene.
– Vi vet at stekt laks kan gi utfordringer, og det er den retten vi har fortsatt med i forsøkene våre nå i år, sier hun.
I vår gikk hun og kollegene grundig til verks og så på standard kjøkkenhetter sammenlignet med «downdraft» – altså ventilasjon som trekker luften ned ved siden av kokesonene. De har også sett på vanlige avtrekk i forhold til løsninger som resirkulerer, og brukt ulike luftmengder mens det er laget fiskemiddag.
Nye standarder
Resultatet er at det blir veldig mange forsøk med en lang rekke forskjellige oppsett og mange gjentagelser.
– Det er en stor mengde data som skal analyseres før vi kan komme med gode svar, sier Thunshelle.
Hun har målt både hos kokken, midt i rommet og i avtrekket – når fisken legges i pannen, når den tas ut og grønnsakene legges i og når viften skrus av. I 2023 blir det filtertester og flere feltmålinger.
– Det er allerede på gang å gjøre noe med standardene, og da er jo de resultatene som vi kan komme med her, veldig interessante, slår hun fast.
Fukt på badet
Baderom og fukt er også en viktig del av prosjektet: Luftmengde, plassering av avtrekk og tilluft, oppvarming og fuktbelastning er blant tingene som skal undersøkes.
– Vi håper å få svar på slikt som konstant luftmengde eller forsering på bad; hvor mye som er nok som konstant mengde; spalte under dør eller overstrømningsventil; effekt av varme på opptørking – og hvor mye betyr fuktkilder som matlaging, rengjøring og vanning av planter? sier Thunshelle.
Så langt har hun noen få foreløpige resultater:
– Luften er oftere «for tørr» enn «for fuktig» i nyere boliger med effektiv ventilasjon. Det er trolig mulig å ventilere bort fukt tilstrekkelig raskt med mindre enn 108 kubikkmeter i timen fra bad. Forhøyet luft fra matlaging er ofte relativt kortvarig, også uten forsert avtrekk, sier Kari Thunshelle og oppfordrer:
– «Stay tuned» for konkrete anbefalinger!