VANNMÅLER: – Folk har skjønt at her er det mye penger å spare, sier Kristian Nossek hos Bademiljø Lyng & Løberg.

SANITÆR

Ekstrainntekt for rørleggeren og penger spart for kunden

Avgiftene øker, ekspertene anbefaler vannmåler, men vannmålerandelen i norske hjem vokser svært sakte. I 2022 hadde 37 prosent av norske boliger vannmåler.

Published

Det er løsningen som lokalaviser, rørleggere og kommuner snakker om når avgiftene skyter i været. I Skien, for eksempel, forteller Telemarksavisa om «avgiftssjokk» fra nyttår.

Verst er det for vann og avløp: Der øker kostnadene for en gjennomsnittsbolig med nærmere 35 prosent.

– Økt interesse

– Vi merker absolutt en økt interesse for å installere vannmålere nå. Det er ikke tvil om det. Folk har skjønt at her er det mye penger å spare, sier daglig leder Kristian Nossek ved Bademiljø Lyng & Løberg til avisen.

En leser forteller om hvordan avgiften ble redusert med 82 prosent da foreldrene fikk installert vannmåler.

I Lørenskog øker gebyret med 16,7 prosent.

– Det vi oppfordrer folk til å gjøre for å møte disse økningene, er å få inn en vannmåler, for da får du en mer nøyaktig måling, sier Anna Josefin Bang til Romerikes Blad. Bang er virksomhetsleder for kommunalteknikk i Lørenskog kommune.

Halvering

Sjefingeniør Tom Arild Hodt i Fredrikstad kommune anbefaler også alle å installere vannmåler. Erfaringsmessig blir det billigere å betale for faktisk forbruk, skriver Fredriksstad Blad.

Østfoldbyen øker gebyret for vann, avløp, renovasjon og feier med rundt 2.500 kroner til nesten 13.000 for en standardbolig. Om fire år kommer det store prishoppet – da ventes gebyret å øke til nærmere 18.000 kroner.

Avdelingsingeniør Marit Kristin Krogstad i Midtre Gauldal kommune slår også fast at det vil lønne seg å montere vannmåler. Mest å spare er det for dem som bor i leilighet: De kan halvere det årlige gebyret, ifølge Trønderbladet.

Enkepenger

I fjor regnet driftsleder Stein Arild Kirknes i Trondheim bydrift ut at en enslig person som bor alene på 200 kvadratmeter, kunne spare 15.000 kroner i året på å gå over til vannmåler.

– Er du for eksempel enke i en enebolig, koster det skjorta å ikke bruke vannmåler, sier han på nettsiden til Huseierne.

Organisasjonen råder da også medlemmene til å bruke vannmåler.

– For mange som bor romslig sammen med få personer, vil det lønne seg å bruke vannmåler. Da betaler du for hvor mye vann du eller dere faktisk bruker, ikke etter hvor stor boligen er, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Henrik Pihl.

Liten vekst

Mange råd om det samme, altså, men i virkeligheten hører ikke boligeierne veldig mye på dem:

Statistisk sentralbyrå beregner at rundt 37 prosent av landets husholdningsabonnenter har installert vannmåler. Det er ikke særlig vekst fra år til år: I 2018 sa beregningen at det var vannmåler i 34 prosent av husholdningene.

Hvor mye det koster å få installert vannmåler, varierer fra kommune til kommune. Her er det ikke prisingen til rørleggeren som avgjør:

– Prisen varierer fra 2.500 til 9.000 kroner. Noen kommuner krever at vi installerer mer utstyr enn andre. I noen kommuner er det også strengere krav til dokumentasjon etterpå. Det gjør det dyrere, sier daglig leder Michael Melbøe i Jessheim VVS & Varmeservice til Huseierne.no.

I Skien forteller Kristian Nossek hos Bademiljø Lyng & Løberg at prisen for å få alt på plass, er fem–seks tusen kroner.

– Denne utgiften sparer du inn i løpet av to–tre år. Hvis du har et stort hus, sparer du inn pengene enda raskere. Men du skal ikke ha store huset før det lønner seg. Det vet jeg av egen erfaring, sier Nossek til Telemarksavisa.

Powered by Labrador CMS