SANITÆR
Rørfornying inn i våtromsnormen
Rørfornying er tatt inn i våtromsnormen. I tillegg er normen oppdatert med bedre forklaringer og flere detaljer om avløp.
Det skal være enklere og forklare grunnlaget bedre, men det er ikke nødvendig for rørleggeren å gjøre noe på andre måter enn før.
Det forteller seniorforsker Thale Sofie Plesser i Sintef. Hun snakker om Byggebransjens våtromsnorm, som har fått flere oppdateringer.
Planlegging
Denne gangen handler det om avløp. Tre reviderte anvisninger beskriver hvordan du skal prosjektere og bygge gode avløpsinstallasjoner.
– Før skrev vi ingenting om grunnlaget for valg av løsninger. Nå skriver vi kort om temaet, for dem som vil ha en kort oversikt over de kritiske punktene i designen, forklarer Plesser.
I en pressemelding understreker hun hvordan en velfungerende avløpsinstallasjon leder bort forurenset vann uten støy, tilstopping av rørene, tilbakeslag eller tømming av vannlåsene.
– Da er det mange elementer som må være på plass, blant annet god planlegging av føringsveier, riktig valg av rørdimensjoner, god utførelse av retningsendringer og tilstrekkelig klamring, sier hun.
I tillegg til at grunnlaget for å velge løsninger er bedre forklart, viser den nye normen flere løsningsdetaljer.
Må velges tidlig
Våtromsnormen forklarer hvordan føringsveiene for avløpsrør må velges allerede tidlig i prosjektet og hvordan de må ha plass til fall og eventuell isolasjon. Nedfallsledningen bør plasseres slik at sideledningene blir så korte som mulig, og med færrest mulig retningsforandringer. Samtidig må du ta hensyn til planløsningen i våtrommet.
I normen får du forklart hvordan riktig valg av rørdimensjoner og god utforming av grener og bend forhindrer tilbakeslag, tømte vannlåser og tilstopping. Det forhindrer du ved å sørge for at trykkforskjeller i avløpssystemet utlignes raskt – med andre ord ved å dimensjonere avløpssystemet slik at det føres inn nok luft.
– Korrekt utførelse hindrer tilstopping. Dersom uhellet allikevel skulle inntreffe, gir stakepunkter, plassert der det er størst sannsynlighet for tilstopping, mulighet for rensing av avløpssystemet, forklarer Plesser.
Støy og fornying
Hun peker på hvordan plastrørene veier mindre enn støpejernsrør og er enklere å bearbeide med vanlig håndverktøy. Samtidig endrer de lengde mer når temperaturene skifter. Det må du ta hensyn til for å være sikker på at rørene ikke sklir fra hverandre eller sprekker.
Rørene i støpejern gir også mindre støy enn plastrørene. Med lettere plastrør kan du bruke isolering, innkassing eller innbygging for å sørge for mindre bråk.
Og i tillegg til bedre forklaringer er det altså blitt et helt nytt punkt i normen.
– Rørfornying er et tema som vi ikke har behandlet tidligere, forteller Thale Sofie Plesser.