FAGPRAT: Kronprins Haakon hadde et hyggelig og engasjert møte med rørleggerlærlingene Tobias Gjerstad og Lisa Marie Stavnhaugen.

UTDANNING

Kronprinsen heier på rørleggerlærlingene

– Kjempetrivelig, sier rørleggerlærlingene Tobias Gjerstad (18) og Lisa Marie Stavnhaugen (32), som ble avbrutt i arbeidet av en engasjert kronprins Haakons som heier på yrkesvalget deres.

Publisert

Tirsdag 27. februar feiret Lærlingsenteret for bygg- og elektrofag i Oslo 40-årsjubileum. Kronprinsen hadde tatt turen til Kuben yrkesarena for å delta på festen.

Kronprins Haakon ble tatt imot av Helge Andersen, leder for Rørentreprenørenes opplæringskontor i Oslo og styreleder for Lærlingsenteret.

Lærlingsenteret for bygg- og elektrofag skal bidra til å styrke fagopplæringen, og er et samarbeid mellom de ulike fagenes respektive opplæringskontor.

Senteret legger til rette for fag- og svenneprøver og er et faglig kraftsentrum for å supplere opplæringen som lærlingene får ute i bedriftene. totalt 2.700 lærekontrakter er tilknyttet senteret, som følger opp lærlinger ute i totalt 1.150 lærebedrifter.

Endelig på rett hylle

Og det var en svært engasjert og tydelig interessert kronprins som ble tatt med på omvisning på Lærlingsenteret i anledning jubileet.

De første han stoppet ved, var rørleggerlærlingene Tobias Gjerstad og Lisa Marie Stavnhaugen. De to fortalte kronprinsen om hva som hadde ført dem inn i yrkesvalget.

Lise Marie fortalte kronprinsen at hun endelig føler at hun har havnet på rett hylle.

– Jeg har rukket å jobbe 12 år som frisør. Det var fordi jeg ble rådet av veilederen på ungdomsskolen til å velge noe litt mer «kvinnerettet». Det har jeg angret på siden. Men nå er jeg her, og det er et bevis på at det går an å ombestemme seg selv om man blir voksen, sier hun.

ENDELIG RETT HYLLE: Lisa Marie Stavnhaugen (32) fortalte kronprinsen at hun ble rådet til å bli frisør fordi det var mer «kvinnelig», men at hun angret. Nå blir hun rørlegger.

Skolelei

For Tobias Gjerstad er historien litt annerledes.

– Jeg var skikkelig skolelei på ungdomsskolen og spurte Helge på opplæringskontoret hvordan jeg kunne komme meg fortest mulig u ti jobb. Jeg kom til Andenæs som lærling og trives veldig godt. Jeg har ikke angret et sekund forteller han.

Begge synes det var veldig stas å møte kronprinsen. Han var interessert, stilte gode spørsmål og var veldig hyggelig, forteller de.

– Det var kjempetrivelig å få besøk av kronprinsen. Og det betyr veldig mye at han kommer hit; det er veldig god reklame for faget, sier Lisa Marie.

SNAKKER OPP YRKESFAG: Kronprins Haakon ga klart svar til Ida Margareta Knudsen: Yrkesfag er et spennende valg.

Kongelig forsvar for yrkesfag

Under omvisningen snakket han med Ida Margareta Knudsen, tømrerelev på VG2. Hun fortalte kronprinsen at mange forelde til skoleungdom har fordommer mot yrkesfag. Ikke minst gjelder det i Oslo, noe som bidrar til at bare en av fire unge velger yrkesfag i hovedstaden, mot halvparten i resten av landet. Hun ville vite hva kronprinsen mener om yrkesfag.

Han nølte ikke et sekund med å ta utfordringen.

– Yrkesfag er noe samfunnet vårt har veldig bruk for; vi trenger bad som fungerer. Derfor er det kjempebra at unge mennesker velger å gå den veien. Jeg har tro på at mange kan finne en karrierevei som de trives veldig godt med, og som gir mange spennende utfordringer, svarte kronprinsen.

Bærekraft

Han har dessuten inntrykk av at det må være veldig tilfredsstillende å jobbe som håndverker.

– Jeg ser for meg at det gir glede å jobbe med hendene sine og bygge noe du kan se resultatet av etterpå, svarte kronprins Haakon, før han ville vite hva de lærer om bærekraft i utdanningen.

Ida Margareta Knudsen forklarte ham at de er veldig opptatt av gjenbruk av materialer.

– Nettopp, svarte Kronprinsen og understreket:

– Vi får ikke til det grønne skiftet uten dere som driver med byggfag. Mye av det praktiske arbeidet gjøres, sa han og oppfordret elevene til å framsnakke utdanningen sin og reklamere for den til andre ungdommer.

VELKOMMEN TIL KUBEN: Helge Andersen, leder for Rørentreprenørenes opplæringskontor i Oslo, tok imot kronprins Haakon da han besøkte Lærlingsenterets 40-årsjubileum.

Framtidsrettet yrkesvalg

At så få ungdommer i Oslo velger yrkesfag, ble også løftet fram som en utfordring av byråd for utdanning, Julie Remen Midtgarden, da hun holdt innlegg på jubileumsfeiringen for Lærlingsenteret.

– Vi må få flere til å søke og gjennomføre yrkesfag. Men da må visnakke høyt om at en yrkesfaglig utdanning er noe av det aller mest framtidsrettede du kan gjøre. Du åpner mange dører, og du lukker ingen. Yrkesfagene gir gode karrieremuligheter og er et trygt valg med mange spennende yrker i mange sektorer, sa hun.

Powered by Labrador CMS