BYGGES NÅ: Nybygget Nygaarden bygges nå og skal stå ferdig om cirka ett år.

RÅDGIVNING

Rambøll flytter - skal vokse på energi og bærekraft

Etter å ha vært på jakt etter nye lokaler i en årrekke, har Rambøll nå signert leiekontrakt med Entra. Om ett år flytter de til sentrum og nybygget Nygaarden.

Publisert Sist oppdatert

p– Ambisjonen er å vokse videre. I Bergen er vi nå 170 medarbeidere, men målet er å passere 200, sier divisjonsdirektør for tekniske systemer i Norge og kontorleder i Bergen, Montserrat F. Telseth.

Satser på energi

Nybygget til Entra reiser seg nå på nabotomten til Media City og ligger på bybanestoppet på Nygård. Samlet areal i bygget er på cirka 12.000 kvadratmeter. Av disse leier Rambøll 2150 meter. Andre leietakere som allerede har signert er advokatfirmaet SANDS og IT-konsulentfirmaet Sopra Steria.

Divisjonsdirektør for tekniske systemer i Norge og kontorleder i Bergen, Montserrat F. Telseth.

– Vi er veldig fornøyde med å ha funnet kontorlokaler som representerer våre verdier og ambisjoner, og som dessuten er i et bærekraftig bygg med effektiv arealutnyttelse. Med en sentral lokalisering og god tilgang på offentlig transport og sykkelfasiliteter, vil de nye lokalene bidra til å redusere vårt CO2-avtrykk, sier Telseth.

Avtalen har en varighet på 7,5 år, og Rambøll flytter inn i Entras nybygg, Nygaarden, i januar 2023. Flyttingen til det nye, bærekraftige, kontorbygget matcher godt med Rambølls satsing på energi og bærekraft.

– Alt som er relatert til energi og smarte bygg blir viktig for oss fremover. Det handler både om VVS-fagene, men også elektro, automasjon. Vi har allerede en sterk posisjon på disse områdene, men dette er områder hvor vi skal styrke oss ytterligere i årene som kommer, sier Telseth.

Mer fleksible løsninger

En viktig del av flyttingen til nye kontoret innebærer også muligheten for å ta i bruk mer fleksible arbeidsmetoder.

– Vi har de siste årene tatt i bruk en mer aktivitetsbasert arbeidsmetodikk. De nye arealene legger langt bedre til rette for dette, og det nye kontoret blir derfor tilrettelagt med økt fleksibilitet og færre faste plasser, sier Telseth.

Det betyr blant annet at bygget får et felles møteromssenter, som gjør at de deler møterom med flere av de andre leietakerne i bygget. Hvordan fordelingen mellom faste plasser, prosjektkontor og mer kreative areal blir, er noe de jobber med i disse dager.

Nøyaktig hvordan det blir er derfor ikke bestemt, men skulle alle dukke opp samtidig får hver enkelt i overkant av 10 kvadratmeter å boltre seg på, noe som må sies å være nøkternt.

– Korona har bidratt til mye hjemmekontor, noe vi ser har kommet for å bli. Dette tar vi høyde for når vi nå leier nye arealer, og vi leier nok derfor færre kvadratmeter nå enn vi ville gjort for noen år siden, sier Telseth.

Hun understreker at de uansett skal ha plass til alle 200 dersom de skulle komme på kontoret samtidig.

– Det er ikke bærekraftig å bygge mer areal enn det som er nødvendig, derfor er fleksibilitet i antall arbeidsplasser veldig viktig. Vi vil ikke ha faste kontorplasser til alle, men det blir plass for alle. Folk kan velge mellom faste plasser, prosjektkontorer og arbeidsplass i andre rom som er bygget for å styrke samarbeid og kreativitet, sier Telseth.

Godt miljøprosjekt

Det er Link Arkitektur som har tegnet bygget. Leder for Bergenskontoret til arkitektfirmaet, Haakon Iversen forteller at bygget byr på svært gode kvaliteter, også når det gjelder miljø og bærekraft.

– Dette er et moderne bygg som tilfredsstiller kravene både til de mest arealbevisste, men også de som er opptatt av bærekraft og miljø, sier Iversen.

Bygget blir et Breeam Excellent-bygg med energiklasse A. Det får for eksempel sjøvannskjøling og kobles som et av byens første næringsbygg også opp mot offentlig boss-sug.

– Det er fokus på at selve byggeprosessen skal være så «snill» for miljøet som mulig. LAB, som er totalentreprenør, har derfor sammen med BKK tatt i bruk ny batteriteknologi som gjør at de slipper å legge ny strøminfrastruktur til byggeplassen. Det gjør at de elektriske anleggsmaskinene kan lades fra dette batteriet, sier Iversen.

Attraktiv lokasjon

Beliggenheten ved inngangsporten til Bergen sentrum regnes som en av de mest attraktive kontorlokasjonene i Bergen. Media City og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiB er blant de nærmeste naboene.

Rett ved ligger dessuten Nygårdsparken, en av Bergens grønne lunger, og Store Lungegårdsvann, hvor det utvikles sykkelsti og bystrand.

Det vil være enkelt å reise til Nygaarden med Bystasjonen og jernbanestasjonen i kort gangavstand fra eiendommen. Bybanen stopper bokstavelig talt på dørstokken til bygget.

– Nærmere et bybanestopp enn dette er det nesten ikke mulig å komme. Fra man går ut døren på Bybanen, så er det bare et par skritt før man går inn døren på Nygaarden. Her kan man virkelig komme seg tørrskodd på jobb, og det er ikke alltid en selvfølge i Bergen, avslutter leder for Entra i Bergen, Sturla Hjelmervik.

Powered by Labrador CMS