I TAKET: Tevas sin Prepart-løsning samler en rekke tekniske komponenter i en alt-i-ett-løsning. Modulen som du ser i taket over daglig leder i selskapet, Eirik Fossmark Lohne, er nå på vei inn i to større nybyggprosjekter i Bergen.

Prepart på vei inn i nybyggprosjekter

Etter noen litt rolige år ser det nå lyst ut for Tevas sin alt-i-ett-modul, Prepart.

Published Last updated

– Prepart-modulen er på vei inn i to større nybyggprosjekter, sier daglig leder i Tevas, Teknisk Entreprenør Vest, Eirik Fossmark Lohne.

Sparer tid og penger

Prepart er selskapets kindereggløsning for varme, ventilasjon, sprinkler, belysning, brannmelder, tilstedeværelse og komplett styring og regulering. Modulen erstatter annen himling og blir prefabrikkert på fabrikk hvor den går gjennom en streng kvalitetskontroll. Det betyr lite feil, mindre avfall og redusert tid på byggeplass, hvor løsningen i praksis bare skal kobles på et allerede eksisterende, teknisk, grid.

Selskapet har levert løsningen til flere større kontorprosjekter, og samlet har Tevas de siste fem årene levert over 800 Prepart-moduler.
– Løsningen er en alt-i-en-løsning som effektiviserer monteringstiden på byggeplass betydelig. Sammenlignet med mer tradisjonelle løsninger snakker vi om reduksjon på cirka 25 prosent. På større prosjekter gir det betydelige økonomiske besparelser, sier Fossmark Lohne.

Skal bli enda smartere

De siste årene har det vært litt rolig på Prepart-fronten, men Tevas har brukt tiden til å videreutvikle modulen og er nå klar med sin tredje versjon med målene 1,8 x 1,2 meter som er en kortere og lettere versjon enn forgjengeren.

Mye tyder imidlertid på at ting nå er i ferd med å løse og Fossmark Lohne mener at byggebransjen virker mer moden enn noen gang til å ta i bruk prefabrikkerte og standardiserte løsninger.

Modulen tas nå i bruk på BIRs nybygg på Nygårdstangen og Heldal eiendoms prosjekt på Espehaugen. Mens BIR-bygget får rundt 115 moduler, så skal Heldal Eiendoms nybygg utrustes med 60 moduler.

– Det er veldig gledelig at solide aktører som BIR, hvor Veidekke er hovedentreprenør, og Heldal Eiendom ønsker å ta i bruk løsningen. Det ser vi på som en anerkjennelse og er et viktig skritt videre for Prepart-modulen, sier Fossmark Lohne.

Han forteller at de har flere modul-størrelser klar for produksjon. For å kunne opprettholde en kontinuerlig videreutvikling av modulen er de imidlertid avhengig av nye bestillinger, og de to nye prosjektene er derfor svært kjærkomne.

– Så langt har leveransene våre vært lokalt i bergensregionen, men vi har ingen begrensninger på distribusjon og har som ambisjon å levere både et landsdekkende og internasjonalt bærekraftig produkt, sier Fossmark Lohne.

Smart rehabilitering

Han forteller at de nå i dialog med teknologiselskaper for å blant annet se på muligheten for å implementere ny sensorteknologi i modulen.
– Vi ser på teknologi som vil komplementere Prepart-løsningen, slik at den både blir enda smartere og komplett. I praksis er det ingen begrensninger for hvilken teknologi som kan puttes inn i løsningen, men vi ønsker at utviklingen skal skje i tett samarbeid med brukerne, slik at løsningen treffer behovene best mulig, sier Fossmark Lohne.

Han forteller at det også vil være mulig å ettermontere ny teknologi, slik at tidligere monterte moduler henger med i tiden. De ser også på mulighetene for å tilpasse modulen til rehabiliteringsprosjekter, slik at Prepart kan bli en del av en bærekraftig og smart rehabilitering av eksisterende bygningsmasse.
– Vår klare ambisjon med Prepart er at det skal være førstevalget i alle prosjekter med systemhimling og behov for høy grad av fleksibilitet, sier Fossmark Lohne.

Lang utviklingsfase

Prepart har vært et produkt som Tevas har jobbet med i mange år. Gründer av selskapet og av Prepart, Tom Chr. Eide, leverte allerede i 1999 inn det første forslaget til en prefabrikkerings-modul for tekniske anlegg til veilederkontoret for oppfinnere, som det het den gangen. Siden den gang har modulen utviklet seg en rekke ganger, og i dag er det altså en helintegrert modul for alt av tekniske installasjoner.

– Det er et stort potensial for ytterligere innovasjon i VVS-bransjen, ikke bare i nybygg, men også i rehabprosjekter. Jeg tror det å standardisere tekniske løsninger, slik vi gjør med Prepart, er den rette veien å gå for å få ned kostnadene i byggenæringen. I dag er veldig mye skreddersøm og hver gang man begynner på et nytt bygg, så begynner man også på nytt. Jeg tror det er mulig å i mye større grad standardisere moduler og bygningskomponenter, uten at det blir kjedelige bygg av det, sier Fossmark Lohne.

Powered by Labrador CMS