PÅ LAG: Teknobad-sjef Ellen Knudsen vil gjerne ha med seg rørleggere som kan montere de prefabrikkerte badene og sjaktene, men ikke for enhver pris.

Får ikke rørleggerne til å montere prefabrikkerte bad

Det blir mer prefabrikkering, men det er vanskelig å få rørleggerne til å akseptere det. – Mange rørleggere er negative i stedet for å se på alt det positive med å jobbe mer effektivt på byggeplass, sier daglig leder Ellen Knudsen i Teknobad.

Published

Det går bra – så bra at de snart utvider og flytter fra Arendal til nye lokaler i Tvedestrand. Men det kunne gått enda bedre med rørleggerne på laget.
– Vi har jo et opplæringsbehov. Vi må opplyse rørleggerne om at dette ikke er det «fremmede» som man er redd for, men at de heller bør bli med på laget, sier Ellen Knudsen.

Hun er daglig leder i Teknobad. Der ser hun hvordan det kommer til å bli mer prefabrikkering på alle områder.

Mindre feil

– Der det har vært liten grad av prefabrikasjon, er de tekniske fagene. De står for 30–40 prosent av byggekostnaden. Når de greier det på skip og offshore, hvorfor greier de det ikke på land? Vi må få opp stoltheten og skjønne verdien av industriproduksjon, sier Knudsen.

Hun trekker frem kvaliteten når badet produseres på fabrikken, i et kontrollert miljø:
– Jeg møter mange i bransjen som er negative til at man har prefabrikasjon, istedenfor å se på alt det positive. Du kan jobbe mer effektivt på byggeplass, det blir ikke så mye bæring og løfting, og du får bedre kvalitetssikring på byggeplass. Det er positivt for alle!

Video: Her heises badene på plass. Kilde: Teknobad

Knudsen er opptatt av hvordan Norge må få ned bruken av arbeidstid. Det er rett og slett for få mennesker til å gjøre jobben.

Billigere og raskere

– Vårt mantra er at vi skal kunne bygge bedre, billigere og raskere. Vi må få ned byggetiden. Den er sinnssvakt lang. Da får vi også ned kostnadene og risikoen, sier hun.

Teknobad selger ikke ved å markedsføre seg eller ved å regne anbud.
– Vi er med og former prosjektene. Vi får direkte forespørsler om hvordan vi kan gjøre dette mer kostnadseffektivt, sier Knudsen.

Badene produseres i Arendal. Delene som brukes, er stort sett norske, og halvparten av dem kjøpes fra Agder. Ventilasjon kommer fra Trox Auranor, møbler fra Strai.

– Vi er ikke konkurransedyktige på pris med vanlige prefabrikkerte bad, men vi blir billigere fordi vi strømlinjeformer og gjør mer av den tekniske installasjonen. Vi leverer det som vanligvis ville vært en sjakt, komplett med alle rør ferdig montert, undersentral for fjernvarme hvis de trenger det, varmtvannsbereder, ventilasjon, femrørs eller trerørs, avtrekkspumpe, det som kunden har behov for – men alt er montert ferdig og settes over hverandre, forklarer hun.

Heises på plass

Badene heises ned i bygget ovenfra. Det som ellers «bare» ville vært en sjakt, brukes også til teknisk rom, og kan også romme vaskemaskin og tørketrommel om det trengs.

Fakta: Teknobad

• Modulbadprodusent i Arendal, på flyttefot til Tvedestrand.

• Omsetning 2020: 48 millioner kroner, en økning fra 28,6 millioner året før.

• Eiere: Tom Knudsen, Ellen Knudsen og Ragnar Olsen.

• Prosjektleder: Rørleggermester Trygve Haugerud Pettersen.

• Samarbeider med Siv.ing. Øivind B. Berntsen.

– På et stort prosjekt i Oslo nå nettopp sparte vi 165 kvadratmeter ved å komprimere og gjøre teknisk rom og sjakt om til ett. Vi prefabrikkerer mye større del av det tekniske rommet, og vi kan sette sammen sprinklersentral og varmepumpesentral, sier Knudsen. – Dessuten setter vi krav til leverandørene våre om at de skal levere alt uten emballasje. Etter at vi begynte å få dusjvegger uten emballasje, har vi ikke hatt avvik.

Flytter

Nå arbeider Teknobad med å ta bedre hånd om hele livsløpet til badet. En ny serviceavdeling skal selge servicetjenester, filterskift, inspeksjoner og hjelp. Den nye fabrikken skal være så miljøvennlig som mulig, bruke regnvann i stedet for drikkevann med klor, bergvarme og solceller.

– Det kommer til å bli mye viktigere fremover å produsere på miljøvennlig måte. Særlig i offentlige innkjøp kommer det inn som et mye større krav, fastslår Ellen Knudsen.

Montørene fra Teknobad er bare på byggeplassen akkurat når det trengs. Meningen er å flytte timene fra byggeplass til fabrikk – akkurat som for andre fag. Før snekret snekkeren kjøkkeninnredning på byggeplass, peker hun på som eksempel.

– I utgangspunktet var tanken vår at vi skulle bruke lokal rørlegger på plassen til å montere. Men så møter vi skepsis og overprising fordi de ikke får lov til å levere materiellet. Kan du ikke heller si at du tar «advokatpris» per time, bruker mye kortere tid, men får gjort mye mer? Du får ikke reist to ganger til grossisten for å få pølse og kaffe, men du kan heller ta en timepris som du regner hjem! oppfordrer Teknobad-sjefen.

Powered by Labrador CMS