Canada-Earth-Tower
STØRST: Canada Earth Tower skal varmes opp med jordvarme, luft-til-luft-varmepumper og solceller.

Planlegger verdens største passivhus

I dag står en av den kanadiske vestkystens styggeste bygninger der: Et anonymt, 40 år gammelt bygg som rommer databehandlingsanlegg og kontorplasser. Delta Land Development og arkitektfirmaet Perkins+Will har lagt frem et forslag om å tenke stort på tomten.

stygt-bygg
STYGT: I dag ligger et anonymt datasenter på tomten der verdens største passivhus skal reises..

Felleshager

Planen er et bygg med 170 leiligheter, fire til seks etasjer med kontorer, og i tillegg handel på gateplanet. Det skal bygges med både massivtre og limtre; alt basert på lokalt tømmer. Heissjaktene, trappene og fundamentet planlegges likevel med betong.

De foreløpige tegningene viser et tårn som reiser seg fra et U-formet fundament med en tre etasjer høy vinterhage som et innslag med tanke på både trivsel og miljø. Det er også lagt opp til felleshager i hver tredje etasje. Inne på kontorene og i leilighetene skal treet i veggene synes godt.

Nullutslippsbygning

Arkitekt Derek Newby ser for seg en kombinasjon av jordvarme, luft-til-luft-varmepumper og solceller til oppvarming. I tillegg regner han med ekstra isolerte vinduer og vegger i tråd med vanlige passivhusstandarder, forteller han til avisen Vancouver Courier.

Passiv kjøling fra naturlig ventilasjon og varmegjenvinning fra forskjellige kilder er andre eksempler som han trekker frem. – Vi kommer fremdeles til å hente energi fra strømnettet, men planen er å få til en nullutslippsbygning, sier Newby.

Miljø i bevisstheten

Arkitektfirmaet mener at Canada Earth Tower kommer til å gjøre det å bo i en urban skyskraper, til en dramatisk mye bedre opplevelse enn det er i dag.

– Dette kommer til å trekke byggenæringen fremover ved at det påvirker oppfatningen til folk av hva et trebygg kan være. Tårnet vil få miljøkonsekvensene av bygging lenger frem i bevisstheten, ifølge Perkins+Will.

Fjerner trebegrensninger

Tidligere i år presenterte bystyret i Vancouver nye planer for å gjøre alle nye bygninger mer klimavennlige. Karbonutslippene skal reduseres med 40 prosent fra 2018 til 2030, og samtidig skal alle reglene som står i veien for mer bygging med tre, fjernes.

Canada-Earth-Tower
OVERTAR: Slik ser arkitektene Perkins+Will for seg det som skal overta Mjøstårnets plass som verdens høyeste trebygning.

British Columbia – provinsen der Canadas tredje største by ligger – har innført generelle regler som godkjenner trebygninger på opptil 12 etasjer. Delta Land Development regner med at det raskeste som er mulig å få til for det planlagte tretårnet, er en tillatelse om et års tid.

Hvis prosjektet blir noe av, er det ikke første gangen verdens høyeste trehus ligger i Vancouver. Det 18 etasjer høye Brock Commons-tårnet var verdens høyeste bygning i tre da det sto ferdig 2017.

Tømmerets tidsalder

Nettmagasinet Dezeen forteller at arkitekter omtaler 2019 som «begynnelsen på tømmerets tidsalder. I Minneapolis planlegges den syv etasjer høye bygningen T3 med bjelker og gulv av tre som er drept av barkbiller. I Toronto foreslår det danske firmaet 3XN to ti etasjers trebygninger.