BYGGER: Rundt 30 år tar det å gjøre ferdig hele Strijp-S-utviklingen. Utenfor vinduet til direktør Thijs van Dieren er byggeaktiviteten stor.

Renser grunnvannet og bruker det til varme

Grunnvannet renses og utnyttes som varmekilde samtidig. Det som en gang var fabrikkområdet til Philips, skal varmes opp ved hjelp av forurenset grunnvann.

Published Last updated

En gang tok teknologien lange skritt videre akkurat her. Philips har revolusjonert alt fra CD-en til barbermaskinen og vært verdens største radioprodusent.

Forbudt å flytte

Men nå er produksjonen flyttet fra det store fabrikkområdet i Eindhoven, byen der Frederik Philips begynte å lage lyspærer i 1891. Den nederlandske byen har fått en hel, ny bydel – Strijp-S.

Over 100 år med industri har satt sine spor. Grunnen under det tidligere fabrikkområdet er forurenset.

PHILIPS-FABRIKK: Tidligere var Strijp-S et kjempestort, lukket fabrikkområde og hovedkvarter for Philips, viser Thijs van Dieren.

– Reglene sier at det ikke er lov å flytte forurenset grunnvann. Dessuten er det de regionale myndighetene som er ansvarlige for grunnvannkvaliteten, mens Philips fremdeles er ansvarlige for forurensningen. Så vi måtte snakke sammen, forklarer Thijs van Dieren. Han er direktør for Park Strijp Beheer – samarbeidsselskapet som blant andre entreprenørkonsernet Volker Wessels og bymyndighetene står bak.

Rensing og varme

Løsningen de fant frem til, har fått navnet Sanergy. Den både renser og gir energi.

– Det var vanskelig å bruke varme fra grunnen fordi vi ikke har lov til å flytte vannet til et annet sted. Men nå holder vi forurensningen på plass samtidig som vi henter energi, forklarer van Dieren.

Pumpene kombineres ikke med noe renseanlegg. Derimot får de vannet til å sirkulere slik at den naturlige rensingen går raskere. Rensingen tar omtrent 30 år, og det er den samme tiden som går med til å utvikle hele Strijp-S-området.

Småbedrifter og unge

– Så langt har systemet fungert veldig bra. I Nederland er det ikke vanlig at varmepumpene også leverer kjøling, men det gjør de her, og leietagerne setter pris på det. Når vi er ferdige, regner jeg med at vi vil ha rundt 150 000 kvadratmeter knyttet til dette systemet, sier Thijs van Dieren.

Han snakker om et område med rundt 1000 småbedrifter på leietagerlisten. I tillegg kommer stadig flere boliger som ikke minst er populære blant unge voksne.

Tidligere hadde Philips sin egen energiforsyning, opprinnelig med olje og kull. Damprørene som gikk mellom fabrikkbyggene, ligger fremdeles der og er gjort om til å levere vann til oppvarming.

Vil slippe å styre

Kontorene prøver ut smarte styringssystemer med smarttelefoner og sensorer. – I virkeligheten bruker ikke folk muligheten til å skru på og av oppvarmingen med mobilappen sin. Nå spør vi brukerne for å balansere de beslutningene systemene tar på egen hånd, forteller van Dieren.

I et av boligbyggene er 14 loftsleiligheter bygd som «smarte loft». De bruker solceller, likestrøm i stedet for vekselstrøm og gir også beboerne mulighet til å styre energibruken med apper. – Men kundene er late. De foretrekker å la systemet avgjøre, oppsummerer Strijp-S-direktøren.

Sammen med Stavanger

Strijp-S er et levende laboratorium som blant annet prøver ut smarte løsninger for hvordan folk forflytter seg og hvordan energiproduksjonen kan gjøres mer bærekraftig.

Dette er en del av det EU-finansierte Triangulum-prosjektet, der Eindhoven samarbeider med Manchester og Stavanger.

Powered by Labrador CMS