Et vanntåkeanlegg kan ha mange fordeler, blant annet mindre vannbruk.

Ny veileder for vanntåkeanlegg i bygninger

Veilederen, som er utarbeidet av SINTEF i samarbeid med både offentlige og private aktører, vil gi enklere prosjektering og økt kompetanse hos byggherrer som skal velge løsning.

Publisert

Sprinkleranlegg brukes ofte som brannsikkerhetstiltak i bygninger, men det krever tilgang til mye vann. Vanntåkesystem kan være et godt alternativ. Det krever mindre vanntilgang og dermed også mindre dimensjoner på rør.

– Vanntåkesystem er et fornuftig valg i områder med liten tilgang til vann på grunn av begrenset kapasitet i ledningsnettet eller i bygg der man ønsker å minimere arealbeslaget eller å minimere vannskader som følge av brannslokking, sier seniorforsker Kathinka Leikanger Friquin i SINTEF.

Et vanntåkesystem kan også gi et bedre miljøregnskap for bygningene enn sprinkleranlegg, blant annet på grunn av mindre rørdimensjoner. I tillegg kan de være mer estetisk tiltalende fordi de er spinklere.

Skal gi enklere prosesser

Grannes VVS i Namsos monterte sitt første vanntåkeanlegg i 2009, og så allerede da at regelverket var uklart for både brannrådgivere og kommunale saksbehandlere.

Arbeidsgruppen for utarbeidelse av veilederen har bestått av forskere og rådgivere fra SINTEF, RISE Fire Research, Norconsult, Skogmo Industripark, Grannes VVS, Proveno og Namsos kommune.

– Namsos kommune fikk også erfare dette da vi skulle montere vanntåkeanlegg på ett av deres bygg for noen år siden, og vi ble enige om å få til et felles prosjekt der vi så på regelverket, forteller daglig leder Jan Roger Grannes.

– Dette ble til et FoU-prosjekt med støtte fra Innovasjon Norge, der vi har laget en veileder til nytte for alle som skal i gang med vanntåkeprosjekter i Norge.

Hensikten med veilederen er å gi støtte til byggherrer ved valg av automatisk slokkesystem, og dele kunnskap om metoder og verktøy for brannprosjekteringen og prosjekteringen av det tekniske anlegget.

– Veilederen vil gi enklere prosjektering av vanntåkeanlegg for rådgivere som prosjekterer anleggene, samt økt kompetanse hos byggherre når de skal beslutte hvilken type brannslokkesystem de ønsker å benytte i sine bygninger, sier Leikanger Friquin.

Gir råd om dokumentasjon

Veilederen spesifiserer også hvilken type informasjon og dokumentasjon som er nødvendig for prosjektering av vanntåkeanlegg.

– I tillegg beskriver vi viktige forhold som kommuner og andre byggherrer bør avklare når de skal vurdere om vanntåkesystem er egnet for deres bygninger, sier Leikanger Friquin.

Bruk av vanntåke som automatisk brannslokkeanlegg er vurdert etter byggteknisk forskrift (TEK17) med veiledning, samt standarden for prosjektering, installasjon, inspeksjon og vedlikehold av landbaserte vanntåkesystemer, NS-EN 14972-1.

Veilederen er resultat av et samarbeidsprosjekt basert på en offentlig forsknings- og utviklingskontrakt mellom Namsos kommune og Grannes VVS, finansiert av Innovasjon Norge. Partnerne i prosjektet representerer kommuner, byggherrer, rådgivere innen brannsikkerhet og VVS, utførende VVS-bedrift, branntestlaboratorium og forskere.

Last ned veilederen her

Powered by Labrador CMS