MESTERLIG FAMILIE: Fem mann i samme laug – fra venstre Håkon, Andreas, Marius, Aslak og Anders Mithassel.

OSLO RØRLEGGERLAUG

Én familie – fem mestere

OSLO SENTRUM: Det ligger i blodet. Marius Mithassel er blitt femtemann i familien som har mesterbrev og er medlem i rørleggerlauget.

Published

– Jeg hadde jo et valg, men det ligger i blodet, sier han.

Torsdag kveld ble rørleggermester Marius Mithassel tatt opp som medlem i Oslo Rørleggerlaug. Nå kan han skilte med samme mesterbrev som farfar Andreas, onkel Håkon, far Aslak og fetter Anders.

Skulle bli alpinist

– Jeg sto på ski i mange år, og det var liksom alpinist jeg prøvde først å bli. Da det skar seg litt, begynte jeg å jobbe for landslaget i Skiforbundet. Men så begynte jeg å bli ganske lei reising. Da var det enkelt for meg å tenke på dette, sier Marius Mithassel.

Han kom tidlig i kontakt med faget.
– Da vi var små, satt vi som regel på lageret og pusset deler for fader’n. Jeg savnet litt det å komme tilbake og være med familien, og da var det veldig lett å tenke på å komme seg inn i familiebedriften, sier han.

Tok over firmaet

Nå har han også tatt over familiefirmaet. Fra nyttår er det Pål Nyjordet og Marius Mithassel som eier Mithassel Ingeniør og Rørleggerbedrift.

Helt sjef tror han likevel ikke at han kommer til å bli på lenge ennå:

– I familien vår er det sånn at hvis du setter to Mithassel-er i samme rom, så er det den eldste som vinner til slutt. Det er bare sånn det er. Det er så mange meninger, og alle har sin måte å gjøre ting på. Den eldste vinner, og da gjør man det på den måten, sier han.

Med andre ord:
– Selv om jeg nå er rørleggermester, er jeg fortsatt læregutt.

MESTERLIG FAMILIE: Oldermann Mari-Ann Amundsen har fått med seg fem blad Mithassel i Oslo Rørleggerlaug, Fra venstre Håkon, Andreas, Marius, Aslak og Anders Mithassel.

Det blir litt jobbing på fritiden, også, nemlig.
– Og hvis farfar eller fader’n ringer og skal ha hjelp, da er det én måte å gjøre det på, og det er deres måte, smiler yngstemann Mithassel.

Han understreker at det er godt samhold, respekt og lite krangling i familien. Og i firmaet, der er det nå fire rørleggere og kolleger med bred erfaring, sier Marius Mithassel.

Ryddighet

Andreas R. Mithassel er en stolt senior i familien. 87-åringen har levd i og med bransjen hele livet, engasjert seg og fått tillitsverv.

– Det virker som de klarer seg, også, sier han om de fire etterfølgerne sine.

– Det er jo de i bransjen som det blir for tungt for, og så er det de som holder på. Stort sett ligger det veldig mye på at de er kundevennlige, mener han.

– De svarer på telefonen når kunden ringer, de kommer når de har avtalt, utfører jobben når de skal og tar en anstendig pris. Jeg har prøvd å innprente det: Hvis jeg er kunde og ringer mer enn én gang, er det et minus. Du skal ikke ha for mange minuser i disse tider, sier han og trekker frem at dette er slikt som gir kunden et inntrykk av ryddighet.

Rørhuset

– Så utfører du jobben, skriver regningen, får den ekspedert ganske kjapt og skriver ikke regning med gaffel, sier Andreas R. Mithassel.

Han er stolt at det som han omtaler som Rørhuset – firmaets lokaler på Tåsen.
– Nå graver de overalt, så det ser litt smårotete ut, men det er koselig at vi har vår egen bygning, sier mesteren og nestoren i Mithassel-familien.

Powered by Labrador CMS