OSLO RØRLEGGERLAUG
Tok mesterbrev for å gi kundene trygghet
OSLO SENTRUM: Mesterbrevet gir kundene trygghet, mener Dag Enger Bjørndal. Han er en av 13 ferske rørleggermestere i Oslo.
Det er høytid over mesterbrevutdelingen i Oslo.
– Vi ønsker ikke at mesterbrev bare skal være en parentes i fagbrev- og svennebrevutdelingen i Oslo rådhus, fastslo oldermann Mari-Ann Amundsen da hun ønsket 13 nye rørleggermestere velkommen til laugssalen på Håndverkeren torsdag kveld.
Tryggere kunder
– I en undersøkelse fra i vår sier 84 prosent at hvis de kjøper håndverkertjenester, føler de seg tryggere når de kjøper av en mester, sier daglig leder Heidi Tveide i Mesterbrevnemnda.
De nybakte mesterne selv opplever noe av det samme.
– Jeg merker at ting blir strengere og at det er greit å ha papirene i orden, sier Dag Enger Bjørndal. Han eier og driver Rørfix på Sofiemyr utenfor Oslo.
– Jeg har mange faste kunder, og de har ikke spurt etter mesterbrevet, men det gir kundene trygghet, sier han.
Mesterbrev fra Island
Sigmar Helgi Gunnarson har fått mesterbrev nummer to.
– Jeg har hatt mesterbrev fra Island siden 2003. Nå har jeg fått godkjent det i Norge, også. Mesterbrev gir status, sier han.
Islandske formaliteter er ikke helt som de norske:
– Med mesterbrev kan rørleggeren gjøre alle jobber – det er ikke tiltaksklasser slik som her. Vi kan arbeide med skoler, svømmehaller, fjøs eller vann og avløp i gater. Her i Norge blir det litt mer begrenset hva man får gjøre, sier Sigmar Helgi Gunnarson.
Henger høyt
Torstein Hofvind Solhaug fikk klar beskjed om at det er mesterbrevet som henger høyest. Han er produktsjef for vannbehandling hos Armaturjonsson.
– Jeg har fagskolen. Men jeg fikk beskjed om at hvem som helst kan bli ingeniør, men det er ikke hvem som helst som kan bli mester. Nå insisterer jeg på å bli omtalt som rørleggermester Solhaug, spøker han.
Nå oppfordrer Mari-Ann Amundsen de nye rørleggermesterne til å dra nytte av erfaringen hos kollegene:
– Det er én ting en god leder ikke kan tilegne seg ved hjelp av utdannelsen sin, og det er erfaring. Det er aldri slik at man blir helt utlært. Det er flere måter å tilegne seg erfaring på, men vi gjør det ved å utveksle erfaring på laugsmøtene våre, sier hun.