AVSTAND: Det kalde vannet kobles til i fast avstand fra beholderen, men det finnes forlengerslanger slik at Quookeren kan stå andre steder enn rett under vasken, forklarer Peter Bjørno.

Leverandørråd: Quooker

Nei, du brenner deg ikke

Beholderen kan stå inne i benken, den er ikke varm på utsiden, og den klarer seg med ti ampere. – Det som flest lurer på, er sikkerheten, forteller den norske Quooker-sjefen Peter Bjørno.

Publisert

Kranen som gir kokende vann rett fra springen, tok av for fullt i Norge for tre år siden. Da kom varianten med uttrekksslange.

– Vi er et land hvor veldig mange forlanger denne spylemuligheten. Nå er 74 prosent av det vi selger i Norge, med uttrekksslange, forteller Bjørno.

Som landssjef i Quooker Norge møter han først og fremst utfordringen med å fortelle folk at produktet finnes. For, som han sier det selv, ingen bare våkner plutselig en morgen og bestemmer seg for at de vil ha en kran med kokende vann.

– Det som proffene aller, aller først er opptatt av, er Sintef-godkjenningen vår. Alt er Sintef-godkjent, bedyrer han.

Dessuten spør rørleggeren gjerne: «Kan beholderen stå bare under en benk?». Det kan den. Riktig nok holder vannet som står under trykk i den, 110 grader. Men rundt vannet er det isolerende vakuum.

– Det trengs ingen isolasjon, ingen ventilasjon, og du kan legge plastposer rundt den, forklarer Peter Bjørno.

Heller ikke kranen blir så varm at det går an å brenne seg på den. Den er nemlig et rør-i-rør-system: Det kokende vannet går i midten, og rundt løper det vanlig kaldt og varmt vann.

– Filteret ytterst lager luftbobler slik at jeg ikke klarer å brenne meg selv om jeg får hånden i det kokende vannet, forteller han.

– Hjemme bruker jeg nok Quookeren min 70 prosent til renhold. I dag som vi har koronaen, får vi masse henvendelser hver dag på grunn av det, sier Bjørno.

Her er rådene fra Quooker til rørleggerne:

– Du kobler beholderen til kaldtvannsforsyningen.

– Beholderen er vakuumisolert. Det betyr at du kan ta på den selv om vannet inni holder 110 grader.

– Beholderen trenger ingen ventilasjon, ingen isolasjon, og du kan til og med ha plastposer liggende helt inntil den.

– Hulldimensjonen er standard 35 millimeter. Quooker har en såpedispenser, også – den trenger et hull på 25 millimeter. Gjør du feil, så finnes det en rosett som kan settes over og dekke hullet.

– Strømmen som én beholder og kran bruker, koster 25 øre i døgnet.

– Quookeren trenger bare en ti amperes sikring og går fint på samme kurs som oppvaskmaskinen.

– I og med at vannet holder 110 grader, er det ingen fare for legionella eller andre bakterier eller virus.

– Strømmen bør stå på også når kunden er på ferie. Har den vært av, er det lurt å tappe ut det som er i beholderen – det er bare tre liter.

– Inne i beholderen er det et ekspansjonskar.

– Hvis det ikke er plass til beholderen rett under vasken, så får du forlengerslanger i mange forskjellige lengder.

– T-koblingen der du kobler til det kalde vannet, derimot, må være i fast avstand fra beholderen. Derfor har den også spesielle gjenger som ikke passer til noe annet, slik at du ikke risikerer å gjøre feil.

– Kranen har barnesikring. For å skru på det kokende vannet må du trykke to ganger ned, holde den nede og vri.

– Også kranen er isolert – det går vanlig kaldt eller varmt vann utenpå det kokende vannet slik at utsiden aldri vil være farlig varm.

– Når det kokende vannet kommer ut, inneholder det nok luftbobler til at du ikke brenner deg hvis du får hånden under.

Powered by Labrador CMS