BYGGDRIFT
Slik spyler du mot legionella – men det hjelper ikke så lenge
TRONDHEIM: Hvis du spyler gjennom vannrørene, blir du kvitt legionella, men bakteriene er tilbake etter tre dager. En fersk veileder viser hvordan du skal spyle.
Cynthia Hallé står bak en fyldig rapport om spyling mot legionella.
– Men vi har også laget en kortversjon på tre sider om hvordan vi anbefaler å skylle, forteller hun.
Hallé er førsteamanuensis på NTNU. Nå har hun forsket i flere år sammen med norske og amerikanske kolleger for å finne ut hvordan du unngår bakteriene bare ved å spyle gjennom rørene.
Begynn ved inntaket
– Kortversjonen er at vi anbefaler å åpne en kran som er så nært hovedinntaket som mulig. Så skyller du der så lenge som du trenger. Det enkleste er å bruke kaldt vann, men du kan bruke den temperaturen som passer deg, sier Hallé.
Hvor lenge du må skylle, varierer fra bygg til bygg. Noen steder holder det med ett minutt. Både her og på flere andre områder understreker forskerne at du det går bedre å forebygge legionella hvis du kjenner anlegget ditt godt.
– Men vi anbefaler fem minutter. Etter at du er ferdig med nærmeste kran, går du til andre kraner i bygget, lenger og lenger unna hovedinntaket, forklarer Cynthia Hallé. Hvis du har dusjer som du skal spyle gjennom, så bør du tenke på å bruke verneutstyr.
Tre dager
– Det som er interessant, er at med det systemet vi har i Norge, så vi at legionellabakteriene kom tilbake cirka tre dager etter en spyling. Etter tre dager var du tilbake til der du var før du spylte. Beskjeden vår er at hvis du er borte en stund eller hvis du drifter et bygg som står tomt i helgen, så er det kanskje lurt å spyle etter den perioden. Hvis en dusj er i bruk hver dag, så går det bra, forteller Hallé.
På hoteller er det vanskelig å regulere bare ved hjelp av spyling. Der er det noen rom som står tomme mens andre er i bruk, og da kan det bli vanskelig.
Kanskje ikke nok
Cynthia Hallé understreker at det hun og forskerkollegene har sett på, er forebygging – ikke behandling av bygninger som allerede sliter med legionella. I tillegg til spyling under norske forhold, har de tatt for seg gjennomspyling med ekstra klor:
Bak prosjektet står The Water Research Foundation i USA, der det er helt andre rutiner for klor i vannet.
Det viser seg at når du spyler gjennom rørene – eller tar en dusj med normalt vannforbruk, for den saks skyld – så reduseres nivået av både legionella og andre bakterier med mellom 90 og 99 prosent.
Siden reduksjonen er tydelig bare i tre dager, kan det være for lite til å forebygge legionellaveksten, understreker forskerne.