TIL SLUTT: Hvis du skal spyle mot legionella, så vent så lenge som mulig med dusjene. Der er aerosolmengden og risikoen størst.

BYGGDRIFT

Slik spyler du mot legionella – men det hjelper ikke så lenge

TRONDHEIM: Hvis du spyler gjennom vannrørene, blir du kvitt legionella, men bakteriene er tilbake etter tre dager. En fersk veileder viser hvordan du skal spyle.

Publisert

Cynthia Hallé står bak en fyldig rapport om spyling mot legionella. 

– Men vi har også laget en kortversjon på tre sider om hvordan vi anbefaler å skylle, forteller hun.

Hallé er førsteamanuensis på NTNU. Nå har hun forsket i flere år sammen med norske og amerikanske kolleger for å finne ut hvordan du unngår bakteriene bare ved å spyle gjennom rørene.

Begynn ved inntaket

– Kortversjonen er at vi anbefaler å åpne en kran som er så nært hovedinntaket som mulig. Så skyller du der så lenge som du trenger. Det enkleste er å bruke kaldt vann, men du kan bruke den temperaturen som passer deg, sier Hallé.

VEILEDER: Cynthia Hallé er norsk forsker bak veilederen om spyling.

Hvor lenge du må skylle, varierer fra bygg til bygg. Noen steder holder det med ett minutt. Både her og på flere andre områder understreker forskerne at du det går bedre å forebygge legionella hvis du kjenner anlegget ditt godt.

– Men vi anbefaler fem minutter. Etter at du er ferdig med nærmeste kran, går du til andre kraner i bygget, lenger og lenger unna hovedinntaket, forklarer Cynthia Hallé. Hvis du har dusjer som du skal spyle gjennom, så bør du tenke på å bruke verneutstyr.

Tre dager

– Det som er interessant, er at med det systemet vi har i Norge, så vi at legionellabakteriene kom tilbake cirka tre dager etter en spyling. Etter tre dager var du tilbake til der du var før du spylte. Beskjeden vår er at hvis du er borte en stund eller hvis du drifter et bygg som står tomt i helgen, så er det kanskje lurt å spyle etter den perioden. Hvis en dusj er i bruk hver dag, så går det bra, forteller Hallé.

På hoteller er det vanskelig å regulere bare ved hjelp av spyling. Der er det noen rom som står tomme mens andre er i bruk, og da kan det bli vanskelig.

TESTBYGG: Lade skole i Trondheim var testbygg sammen med fem universitetsbygninger i Minnesota.

Kanskje ikke nok

Cynthia Hallé understreker at det hun og forskerkollegene har sett på, er forebygging – ikke behandling av bygninger som allerede sliter med legionella. I tillegg til spyling under norske forhold, har de tatt for seg gjennomspyling med ekstra klor: 

Bak prosjektet står The Water Research Foundation i USA, der det er helt andre rutiner for klor i vannet.

Det viser seg at når du spyler gjennom rørene – eller tar en dusj med normalt vannforbruk, for den saks skyld – så reduseres nivået av både legionella og andre bakterier med mellom 90 og 99 prosent.

Siden reduksjonen er tydelig bare i tre dager, kan det være for lite til å forebygge legionellaveksten, understreker forskerne.

Her er rådene:

• Legionella kan være en fare for folkehelsen. Folk kan bli utsatt for bakteriene og pådra seg sykdommer når de puster inn aerosoler fra dusjer, kraner eller andre vanninnretninger.

• Biofilm, temperatur og desinfeksjonsmidler påvirker legionellaveksten. Legionella vokser best i temperaturer mellom 35 og 46 grader og er aktive mellom 20 og 50 grader.

• Hvor lenge bakteriene har vært til stede, også kjent som «vannalderen», påvirker hvor mye mengden vokser. Gjennomspyling nullstiller vannalderen.

• Før du spyler, må du vite hvordan vannsystemet ser ut og opererer, inkludert problemer som for eksempel blindrør. Du må også kjenne til omtrent hvor varmt vannet er når det kommer inn i bygningen og hvor varmt vann berederen gir.

• Vit hvorfor du spyler og hva problemet er, for eksempel at bygningen har vært ubrukt i en periode eller at det er noen deler av bygningen eller noen rom som brukes sjelden.

• Spyl gjennom nærmest mulig vanninntaket og oppstrøms fra varmtvannssystemet først, før du spyler lenger fra inntaket.

• Spyl til vannet holder temperaturen i inntaket (for kaldt vann) eller fra varmtvannsberederen (for varmt vann), og så i fem minutter til.

• Spyl så langt mulig gjennom uttak med lite aerosoler først og uttak med mye aerosoler til slutt: Først toaletter, så vannkraner og til slutt dusjer.

Du kan lese mer i veilederen på nettsidene til The Water Research Foundation. Der kan du også laste ned hele rapporten. Både veilederen og rapporten er på engelsk og krever at du oppretter en bruker, men de er gratis.

Powered by Labrador CMS