ADVARER: Lars Hansen advarer mot legionellafare i vanlige beredere.

Legionella i varmtvannsberederen: – En tikkende bombe

Det er fare for legionella i alle varmtvannsberedere, hevder Polar Energi-sjef Lars Hansen. Ofte er varmeelementet plassert for høyt, og det er en dårlig designløsning for å holde vannet trygt, sier han.

Published

Tenk deg at det dukker opp legionella i vannet på et hotell eller et idrettsanlegg. To dager etterpå er den borte. Den kommer og går, beskriver Hansen. Gründeren og sjefen i Polar Energi har sitt eget varmepumpe-patent og produserer for Panasonic. Han har sterke meninger om legionella, også.

Varme midt i tanken

– Alle klør seg i hodet og lurer på hvorfor legionella kommer og går. Men se for deg designen på en storbereder eller varmtvannsbereder, oppfordrer han.

– Plasseringen av varmeelementet er alfa og omega. Enkelte velger å plassere det oppe i tanken, andre midt i. Begge er håpløse plasseringer med tanke på legionella. Om elementet plasseres bare 30 centimeter fra bunnen av tanken, er kanskje ikke det heller nok, sier han.

– Da vil du ha temperert vann de 30 centimeterne ned til bunnen. Hvis du har 75 grader i toppen av tanken, ligger du ikke på mer enn cirka 30 grader under varmeelementet.

Legionella kan det være i berederen uten at du vet om det. Det er bare hvis forbruket er stort og tanken tømmes helt, at han ser en mulig fare.

Vann fra bunnen

– Da får du det nederste laget, der du har legionella, opp i tanken og ut i anlegget. Det er dette folk ikke skjønner. Da jeg designet egne tanker, oppdaget jeg dette problemet. Mer varme må helt ned i tanken. Men flere av dagens produsenter ivaretar ikke denne risikoen, sier Lars Hansen.

Han snakker også om produsentene som tilsetter sølv eller andre metaller for å drepe legionella. Da går det an å kjøre lavere vanntemperatur og spare energi på den måten.

– Men man må aldri glemme prinsippene bak legionella. Ansvaret ligger hos oss som designer og produserer, sier han.

– Varmepumpene i dag er en tikkende bombe for legionella. De forvarmer opp til 55 grader fordi de ikke klarer å få det varmere. I kombitankene som de fleste i varmebransjen bruker, skal du legge merke til hvor varmeelementet er plassert, sier Hansen, som mener det er fare på ferde hvis elementet er midt i tanken eller høyere.

– Sterkt overdrevet

Teknisk sjef Arne Vold Johansen hos Høiax avviser påstandene til Hansen og mener dette er sterkt overdrevet.

– Du må tømme berederen for at du skal få ut det vannet, og når det er kaldt vann som kommer, da har du sluttet å dusje for lengst. Hvis du flytter det bunnvannet opp til toppen av tanken, er berederen kald, og da er i prinsippet tanken for liten, sier han.

– Når du ikke flytter bunnvannet helt til toppen, vil det jo bli varmet opp til 75 grader til neste gang.

Johansen sammenligner legionella med Jesus: Alle har hørt om den, men ingen har sett den.

– Liten fare

– I varmepumper går berederne stort sett på rundt 55 grader, men man varmer gjerne opp hele berederen hver fjortende dag for å desinfisere. På 55 grader trives heller ikke legionella noe særlig. Jeg har aldri vært borti noe problem med legionella i beredere, sier han.

– Det er ofte i rørsystemer og dusjhoder at du kan finne legionella. Likevel er problemet vanligvis nokså lite. Når du skal dusje, går du ikke inn når det er kaldt vann, og du skal også forstøve vannet mye før du inhalerer det. Du må inhalere det – du kan jo drikke så mye legionellavann du vil, sier Arne Vold Johansen.

– Det var verre med de gamle sparedusjene som forstøvet vannet, så dem er det slutt på.

Powered by Labrador CMS