KRITISK: Lars-Erik Fiskum peker ut monteringsfeil som skadegrunn og håper ledere hos rørentreprenører melder seg på vannskadeseminaret.

SANITÆR

Monteringsfeil for milliarder

Lekkasjer koster fem milliarder i året, og det er først og fremst monteringsfeil. Det sier vannskadeforsker Lars-Erik Fiskum, som inviterer til nordisk vannskadeseminar i Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Produktene er bra. Lekkasjer skyldes monteringsfeil, ifølge Fiskum.

Forskningslederen hos Sintef Community leder Vannskadekontoret. I august er Sintef vertskap for Nordisk Vannskadeseminar.

Seminaret har samlet folk som kommer i kontakt med vannskader i bygg, helt siden 1980-tallet. I år møtes de nordiske ekspertene i Asker.

Monteringsfeil

De har dyre feil å kjempe mot:
– I Norge har vi vannskader for over fem milliarder kroner i året. Mye av det skyldes synder som er utført av håndverkerne selv, sier Fiskum.

Tidligere har han likevel understreket at det ikke er rørleggeren som har skylden for alt. Det kan like godt være arkitekten som ikke har lagt til rette for at jobben kan gjøres skikkelig, men rørleggeren blir syndebukk.

Trygge produkter

– Produktene i Norge er gode, og vi har et system for å teste dem. Aktørene er seriøse. Likevel var det over 100.000 lekkasjer i Norge i 2021. Storparten av dem skyldes monteringen eller prosjekteringen. Om en kopling begynner å lekke etter ti år, skyldes det ikke at den er utslitt, men at det er montert feil. En feil kan se bra ut, men den kan gjøre at levetiden går ned fra 100 til 30 år, sier Lars-Erik Fiskum.

Derfor håper han på at flere ledere fra rørleggerfirmaene blir med på vannskadeseminaret.
– Det er for alle som jobber med vanninstallasjoner i bygg: Arkitekter, prosjekterende, rådgivere, leverandører, rørleggere, takstfolk, alle som møter vannskader og er opptatt av å få ned skadene, sier han.

– Både ledere for rørleggerfirmaer og baser kan ha god nytte av å være med.

Forskning og forsikring

På programmet står både forskning, forsikring og regler. Norske, svenske og danske forskere forteller om levetid for rørinstallasjoner, gode løsninger for utførelse på kjøkkenet, tilsyn med presskoplinger og ombruk av produkter for vann og avløp.

Nordiske byggeregler er i forandring. Det skal DiBK og kolleger i de andre nordiske landene fortelle om. Forsikringsselskapene forteller om samarbeid og erfaringer med vannskader. Teknisk ansvarlig Fredrik Runius i svenske Säker Vatten tar for seg arkitektene og hvilket ansvar de har for å unngå vannskader.

Prefabrikkert

På den tekniske siden blir det også presentasjoner om lekkasjesensorer, tekniske installasjonssjakter og prefabrikkerte våtrom.

– Vi er veldig spente på hvordan interessen er for fysisk seminar nå etter covid, sier Lars-rik Fiskum.

Powered by Labrador CMS