ALLSIDIGE: Vann, varme og ventilasjon – Mari Syraksen, Ståle Pettersen og Sprocket driver allsidig i Nordsalten VVS.

ARBEIDSLIV

Får lærlinger rett ut i bedriften

ENGELØYA: Steigenmodellen gjør det enklere å få tak i gode rørleggerlærlinger.
– Mye mer hensiktsmessig, sier Mari Syraksen i Nordsalten VVS.

Published

Rørleggerbedriften holder til i Steigenmodellens hjemkommune. Modellen har vært permanent i fem år nå. Den skal gjøre det enklere å ta fagopplæring i en mindre kommune. Samtidig gir den lærlingene mer tid i bedriften.

Rett ut i jobb

– Det er et veldig fint skoleløp der du kan ta videregående skole og læretid i ett og få betalt fra dag én. De første årene har du to dager på skole og tre dager i jobb. Det passer bra: Veldig mange er skoleleie og vil bare rett ut i jobb, sier Mari Syraksen.

– Modellen funker veldig bra, istemmer Ståle Pettersen. Han er daglig leder i Nordsalten VVS.

– En stund var det veldig frustrerende – du hadde ikke lov til å gå ut og ta deg et yrke slik som vi kunne da vi var unge. Mange falt utenfor. Dem har de klart å ivareta nå, sier Pettersen.

Ikke nok rørleggere

Nordsalten VVS har åtte ansatte. De som først begynner å arbeide i bedriften, er gjerne stabile. Men det er ikke enkelt å få folk til å flytte til Steigen for å bli rørleggere. Derfor er det viktig å prøve å lære opp nye folk selv.

– Vi har lærling nå, og vi regner med at vi tar inn ny lærling når han er ferdig, sier Mari Syraksen.

Bedriften er likevel nødt til å slå seg til ro med en omsetning på rundt en million kroner i måneden. – Vi prøver stadig vekk å få tak i nye rørleggere. Men vi har funnet ut at vi bare må roe ned og klare oss med det vi har. Det er like umulig for oss å få tak i flere som det er for alle andre. Vi har prøvd oss med utenlandske arbeidere, men det er komplisert og krasjer gjerne med kommunikasjon, sier hun.

Lakseslakteri

Nordsalten VVS har mye å gjøre for store kunder. Oppdrettsnæringen og kommunene, for eksempel. Det moderne lakseslakteriet til Cermaq ligger på fastlandet, en snau kilometer unna.

– De har enormt behov for vedlikehold. Da er det viktig at vi er tilgjengelige og kan hjelpe hvis det skjer noe, sier Ståle Pettersen.

– Vi er veldig glade i Cermaq og de andre store firmaene, sier han.

Varmepumper er en viktig del av virksomheten.
– Vi har sikkert montert et par tusen varmepumper. De første monterte vi i 1999. Det har skjedd mye i mellomtiden, men Mitsubishi-varmepumpene er fantastiske, roser Pettersen.

Slipper stressfaktorer

Han mener at livet er helt OK «her ute i periferien», som han sier det selv.
– Mange kolleger i byene har en annen stressfaktor med klokka og veien som ikke vi har. Hvis vi jobber ti mil unna, er det en tidsfaktor som vi legger inn. Andre kan fort bli stående to timer mellom Oslo og Drammen. Noen må parkere, bære inn verktøy og gå ut igjen for å flytte bilen. Vi har det ganske bra sammenlignet med dem, mener han.

Det er langt til konkurrentene. 75 kilometer til Drag, 150 til Fauske. Felleskjøpet like ved har to rørleggere, men de arbeider nesten bare med privatkunder og landbruk.

– Vi har også lang erfaring på ventilasjon. Når vi har service og oppfølging på både vann, varme og ventilasjon på en god del anlegg, så kan det godt bli en del utskiftninger når vi først er der, peker Pettersen på.

Nei til nettprodukter

Også i Steigen merker mesterbedriften hvordan salget på nett har eksplodert.
– Gjengangerdiskusjonen er hvordan vi skal klare å få betalt for tap av de inntektene som vi hadde før på utstyrsleveranser. Noen legger på timeprisen, og det er en forståelse for at det må være sånn. Har vi montert dritten, så må vi ta ansvar. Nå har vi sagt fra noen ganger at vi ikke tar store prosjekter der folk har vært og kjøpt utstyret rundt omkring, sier Ståle Pettersen.

Powered by Labrador CMS