EL-SPRINKLER: Regelverket var det vanskeligste for å unngå dieselpumper til sprinkleranlegget, ifølge Skellefteå Kraft.

ENERGI & MILJØ

Miljøkamp mot reglene

SKELLEFTEÅ: Det klimapositive huset slett med å få lov til å satse på strøm. Regelverket gjorde det vanskelig å få inn både elektriske pumper til sprinkleranlegget og batterier til å drifte bygget.

Published

– Bevisbyrden var på oss, sier Patrik Sundberg.

Forretningsenhetssjefen i Skellefteå Kraft prøver å innta verden med klimapositive tekniske løsninger. Sprinkleranlegg uten diesel og et bygg som går på batterier og kunstig intelligens, er blant annet på utstilling på den svenske paviljongen på verdensutstillingen Expo i Dubai.

Det nordsvenske utstillingsvinduet er Sara kulturhus i Skellefteå.

Tidligere har du kunnet lese om hvordan verdens nest høyeste trebygning – nest etter Mjøstårnet – bruker kunstig intelligens for å passe på varme, kjøling og om energien kommer fra solceller, varmepumper, fjernvarme eller batterier.

Sprinkler uten diesel

– Det første som er utenfor normen, er sprinkleranlegget. Tenk deg at hele bygget lukter godt av tre, men så får du diesellukt i kjelleren. Her kjører ikke pumpene på diesel, men på elektrisitet. Motoren er som i en ganske liten elbil – 130 kilowatt, forteller Sundberg.

I dag står elmotoren der og funker kjempebra, sier han selv. Problemet var at alle reglene bygger på at sprinkleranlegget trenger en dieselmotor.

– Det var opp til oss å bevise at dette er like bra, forteller han.

Når den årlige inspeksjonen kommer, har Sara kulturhus en egen enhet som simulerer strømbrudd. En bryter lager strømbruddet slik at det ikke er nødvendig å stenge av hele huset.

Lokale batterier

I rommet ved siden av står seks batterier på 75 kilowatt hver.

– Hadde du satt dem inn i en elbil, kunne du kjørt fra Skellefteå til Paris, sier Sundberg. Det er lenger enn fra Oslo til Roma.

LOKALPRODUSERT: Lokalproduserte batterier lagrer energien som brukes til å drifte Sara kulturhus.

– Så kan du lade en time og reise hjem igjen, sier han.

Batteriene er lokalproduserte. Northvolt bygger gigantfabrikk nettopp i Skellefteå, og utbyggingen er kommet langt nok til at fabrikken har produsert de første batteriene.

– Batteriene var neste tekniske utfordring, sier Patrik Sundberg, som forteller om en ny runde for å overbevise myndighetene om at løsningen er trygg.

Firedobbel brannbeskyttelse

– Hvis litium-ion-batterier kortslutter, frigjøres det så mye oksygen at de er selvforsynte med det i en brann, og gassene som oppstår, er veldig giftige. Derfor har vi et firedobbelt sikkerhetssystem, forteller han.

EKSPORTERER: Patrik Sundberg satser på å eksportere den kunstige intelligensen fra Sara kulturhus til bygninger over hele verden.

For det første stenges batteriene av når temperaturen øker. Hvis ikke det virker, har de vannkjøling. Så har hvert batteri en sikring som brenner av. Skulle det likevel bli brann og oppstå gasser, kan redningstjenesten åpne luker utenfra og slippe ut gassen på ufarlig sted.

– Dette fantes det heller ikke noen regel om. Vi valgte å bygge batterirommet som branncelle inni branncelle, sier Sundberg.

Batteriene lader når strømmen er billig og overtar når nettstrømmen er dyr.

– De står for den balansetjenesten som kjernekraften gjorde tidligere: De tar toppene på elnettet slik at vi kan beholde vannet til vannkraften høyere opp i elvene, sier han.

Driftere og kunstig intelligens

Sara kulturhus ble planlagt slik at det går an å velge mellom fjernvarme og varmepumpe. Huset har solceller, det kommuniserer med naboene, det sender overflødig energi ut på nettet og det varmer opp med energien som kommer fra naboer som kjøler ned.

Tre driftsteknikere sørger for å drifte anlegget til daglig.

– Det kreves veldig engasjerte og kompetente driftsteknikere, men vi har gitt dem hjelp med den kunstige intelligensen, sier Patrik Sundberg.

Den kunstige intelligensen følger med på alt fra temperaturen ute til sceneprogrammet som forteller om det er konsert i kveld. Så beregner den ut fra det hvordan det er best å drifte bygget.

Intelligens til salgs

– Den kunstige intelligensen har vi lagt separat fra styringssystemet i huset, slik at vi kan legge den inn på et annet hus eller selge den til andre. Vi prøver å bryte ned grensen mellom Skellefteå Kraft som energiselskap og som eiendomsforvalter. Derfor har vi også funnet frem til en forretningsmodell som gjør at både energiselskapet og eieren vinner på å bruke mindre energi, sier han.

– Hvis ikke dette huset kjøper energien vår, kan andre gjøre det. For oss er det en bedre modell å minske energibruken her og så selge den samme energien til andre for full pris. Da trenger vi ikke å bygge ut nettet og produksjonskapasiteten, forklarer Sundberg.

Det er vanskelig både med regler og kultur å gå fra å fakturere kilowattimer til å levere energi som tjeneste, innrømmer han.

– Vi ser at Norge ligger foran Sverige i interesse for disse spørsmålene. Nå skal jeg for eksempel holde foredrag for Sweco Norge om løsningene her, forteller Patrik Sundberg.

Powered by Labrador CMS