BEKYMRET: Uten norsk produksjon blir kuldebransjen mer sårbar, mener Terje Nybø.

Savner mer norsk produksjon

Det produseres lite ferdigprodukter til kuldebransjen i Norge. Koronakrisen viser hvor sårbare vi er blitt i forhold til import av ferdige aggregater til kulde- og ventilasjonsbransjen.

Published Last updated

– Da Italia stengte ned, så vi virkelig hvor mye av utstyret kuldebransjen bruker, som produseres der. Det produseres ferdig aggregater i Sverige, Danmark, Frankrike, Spania og Tyskland, men knapt noe her til lands, sier Terje Nybø.

Han driver grossistfirmaet Ullstrøm Fepo, sitter i styret i Norsk Kjøleteknisk Forening, og har mange års erfaring fra bransjen. Han husker godt at det tidligere var mange norske produsenter i kjølebransjen og er oppgitt over at vi ikke klarer å få fram nye.

Når han spør i markedet om hvorfor det ikke finnes norske produsenter, blir han ofte møtt med argumentet at kostnadsnivået for produksjon i Norge er så høyt. En annen grunn kan være at det er kostnadskrevende krav til dokumentasjon. CE-merking etc.

Men svenskene klarer det

– Selskaper både i Sverige og Danmark klarer å produsere kuldeprodukter og eksportere dem til resten av Europa. Norge burde ha like gode forutsetninger. Vi har mange flinke folk, masse erfaring, billig energi og mye plass, framholder Nybø.

Han mener forholdene burde ligge til rette for produksjon av propan kjøle- og fryseaggregater i Norge. Eller små og store aggregater med CO2 som kuldemedie, bare for å gi noen eksempler.

Nybø forteller at vi har noe produksjon av kuldeutstyr i Norge, for eksempel i firmaet Thermocold KFD og PTG Kuldeteknisk, men at det i den store sammenhengen er begrenset.

Man reparerer ikke lenger

En annen effekt av manglende produksjonsmiljø i Norge, er at vi kan miste det gode tekniske kompetansenivået vi har i kuldebransjen. Nybø framholder at ingeniører og servicearbeidere som har egne tanker om hvordan ting skal utformes og forbedres, må tas vare på. Disse er gode støttespillere for produksjonsbedriftene.

– Vi ser at en del av service- og reparasjonsmarkedet er blitt borte i et «bruk og kast»-samfunn som plug in-disker og ferdigaggregater utgjør. Hvitevareservice er blitt sterkt redusert. Fordi det er billigere å kjøpe nytt enn det er å reparere, sier Nybø.

Han mener at det i dag importeres kjølebenker og ferdigaggregater uten at kjøper tenker så mye på reservedeler og at ting skal kunne repareres. Noen kjølebenkprodusenter lager også dørene på sine benker så kompliserte at det ikke er mulig å få skiftet pakningen på døren.

Powered by Labrador CMS