Bruker kloakken som koronavarsling
Jobbing i kloakken kan være det som skal til for å hindre en ny bølge av koronastengninger. Både et israelsk firma og Veterinærhøgskolen arbeider for å finne viruset tidligere og tydeligere.
Ari Goldfarb har vært opptatt av avløp helt siden han oppdaget ubehandlet kloakk som gikk rett i sjøen der han surfet som tenåring. Firmaet sitt, Kando, startet han for å finne industriavfall i kloakken. Nå overvåker han Ashkelon – en kystby på størrelse med Stavanger, bare noen kilometer nord for grensen mot Gazastripen.
Finner smittebærerne
Åtte år etter at han fikk plassert ut sensorer, autosamplere og kontrollpunkter i kummene i Ashkelon, brukes de til å spore koronavirus. Siden mai har Goldfarb arbeidet sammen med israelske, europeiske og amerikanske matematikere for å finne ut hvor nøyaktig teknologien er.
Funnene deres stemmer helt overens med dataene fra helsemyndighetene. De finner ut hvor utbredt smitten er og akkurat hvor smittebærerne finnes, helt ned til å peke ut hvor pasienthotellene for de koronasmittede ligger.
– Vi er de eneste som kan fortelle hvor smitten er og hvor stort utbruddet er i byen, sier Goldfarb til nyhetsbyrået AFP.
Melbourne og Ås
Også i byer som Melbourne, Paris, Tokyo, Amsterdam og Valencia og i den amerikanske delstaten Massachusetts er kloakken testet for korona, men i mindre skala og med dårligere presisjon. – Poenget er å finne uoppdagede tilfeller og ny oppblussing, sier Nicholas Crosbie i Melbourne Water.
I Norge vil forskerne på NMBU prøve å varsle ved hjelp av kloakken.
– Det vi tenker oss, er at dette kan brukes som et tidlig varslingssystem. I prinsippet kan vi bruke denne metoden også på andre virus som skilles ut med avføringen, sier Mette Myrmel.
Hun er førsteamanuensis på Veterinærhøgskolen. Viruseksperten i Oslo arbeider sammen med vann- og avløpseksperten på Ås – professor Arve Heistad har forsket på smitterisiko og virus i vann- og avløpssystemene i flere år.
Stoppet polio
Mens norske forskere tenker seg å ta prøver på renseanleggene, satser Kando på å bruke sensorer og instrumenter også til å vise nøyaktig hvor smitten er konsentrert. Ikke minst fordi symptomene på koronaviruset er så forskjellige, er kloakktesting en god måte å spore det på.
Ifølge Ari Goldfarb kan teknologien brukes mot mange virus, og den hjalp blant annet myndighetene i ørkenbyen Hura med å begrense et polioutbrudd i 2013.
I tillegg til de åpenbare fordelene for liv og helse håper Goldfarb at kloakkovervåkingen kan gjøre det unødvendig å stenge ned samfunnet igjen, med de virkningene slik nedstenging har for både økonomi og helse. Han opererer ikke bare i Israel lenger – blant annet har han solgt løsningen til fem italienske kommuner, forteller han til nettavisen No Camels.
– Beslutningstagerne kan ta beslutninger basert på data, og de kan plukke ut spesifikke områder. Det betyr at mennesker ikke vil miste jobbene sine og at de vil ha en bedre fremtid, sier han til AFP.