– Tiden er overmoden for å revidere byggteknisk forskrift, slik at utslipp fra VVS reduseres raskt, skriver forfatteren av dette innlegget.

INNLEGG

Slik kan vi redusere utslipp fra VVS raskt

Multiconsult skriver i et innlegg på nemitek.no at vi må kutte utslippene fra VVS raskt. Teknologien som kan tillate dette innen automatiske slokkeanlegg for mange typer bygg finnes, men byggteknisk forskrift gjør det vanskelig for byggherrer å ta den i bruk. Dette til tross for at Norge har vært blant lederne innen utvikling av teknologien.

Publisert

I dag finnes det nemlig teknologi som enkelt kan bidra til å redusere klimautslippene ved valg av automatiske slokkeanlegg med over 70 prosent, sammenlignet med dagens tradisjonelle sprinkler.

Ny standard for vanntåkeanlegg  

Det er over tre år siden det kom en europeisk og norsk standard for vanntåke. Norge har vært svært aktive i arbeidet med å få standarden publisert. Vanntåkeanlegg minner i stor grad om sprinkleranlegg, men det er dokumentert at de effektivt og pålitelig kan kontrollere og slokke branner med betydelig mindre vann. Krav til mindre vann betyr mindre materialer, og mindre CO2-utslipp. 

Reduserte vannskader og lengre levetid

Skulle anlegget løse ut blir det mindre vannskader og kortere driftsstans. Krav til korrosjonsfrie systemer dobler levetiden og halverer livsløpskostnadene. Men for offentlige og kommersielle byggherrer er det vanskelig å lese ut fra byggteknisk forskrift at de to teknologiene er likestilte. Dette fremgår rett og slett ikke i forskriften, der det henvises bare til sprinklerstandardene som en pre-akseptert ytelse. Dette til tross for at vanntåkestandarden per definisjon i teknisk forskrift, er en likeverdig standard som ivaretar effektivitet og pålitelighet, og at det finnes mange dokumenterte vanntåkesystemer som oppfyller kravene i standarden. 

Manglende likestilling i forskriften

Stortingsrepresentant Ola Elvestuen, medlem av Energi- og miljøkomiteen, spurte Kommunal- og distriktsminister Erling Sande i Stortingets ordinære spørretime onsdag 28 februar, hvorfor direktoratet ikke endrer teksten i byggteknisk forskrift, slik at dette blir tydelig. Bransjen, ved Standard Norges ekspertkomite for Faste slokkesystemer, på oppfordring av Direktoratet for Byggkvalitet, sendte for nesten tre år siden inn forslag for å endre veiledningsteksten i byggteknisk forskrift, for å synliggjøre at en ny likeverdig standard til sprinkler er tilgjengelig. 

Politisk respons på problemstillingen

Svaret fra Kommunal- og distriktsministeren var det samme svaret Standard Norges ekspertkomite for Faste slokkesystemer fikk for tre år siden; «vi skal følge nøye med og vurdere det». 

Løsninger har vært på plass i 30 år, og en europeisk standard har vært på plass i tre år. Ekspertene har sendt inn forslag. Hvor lang tid skal direktoratet bruke for å vurdere? 

Miljøbesparelser i byggebransjen

Det har den siste tiden kommet ut flere rapporter som antyder at man kan – og bør – gjøre store miljøbesparelser i byggebransjen, blant annet knyttet til brannsikring. 

Multiconsult estimerer for eksempel at man kan spare over 70 prosent materialmasse ved å velge vanntåke istedenfor sprinkler ved oppføring av et nytt sykehusbygg. Mindre vann fører til mindre rørføringer. 

Vekten av materialene til et drøyt 20.000 kvadratmeter stort bygg vil være 39 tonn for sprinkler, men bare 11 tonn for vanntåke – en differanse på 28 tonn. Bygg- og anleggssektoren står på verdensbasis for cirka 40 prosent av energi- og prosessrelaterte utslipp. 

SINTEF og VVS-installasjoner som miljøutfordring

SINTEF skrev nylig en artikkel som konkluderer med at VVS-installasjoner er «En oversett miljøutfordring i byggenæringen». De mener at «Klimagassutslipp knyttet til VVS-installasjoner må beregnes og optimeres for å oppnå nasjonale og internasjonale klimamål, viser en forskningsrapport.» 

Grønn VVS-prosjektet avdekket nylig at brannslokking sto for en påfallende stor andel av utslippene i prosjekter analysert. Så stor at «FOU-prosjektet har etablert et eget prosjekt som ser nærmere på optimalisering av slokkeanlegg». 

Behovet for endringer i forskriften

Norske byggtekniske forskrifter tar ikke hensyn til de miljømessige sidene ved automatiserte slokkesystemer. Anbud beskrives nesten utelukkende med sprinkler av offentlige og kommersielle byggherrer i nybygg og rehabilitering av bygg. 

Tiden er overmoden for å revidere byggteknisk forskrift, slik at utslipp fra VVS reduseres raskt.

Powered by Labrador CMS