KULDE
Fortsetter å smugle F-gasser
FRANKFURT: Hundrevis av tonn med ulovlige kuldemedier smugles over europeiske grenser. Tollerne tar bare en liten del.
– Det som konfiskeres offisielt, er bare toppen av isfjellet, sier Felix Flohr. Kjølemediespesialisten i Daikin Europe snakker på vegne av hele bransjen i EFCTC, den europeiske tekniske komitéen for fluorkarboner.
Restriksjonene på F-gasser i EU ble strammet inn i 2018. Siden har prisene falt.
– Dette har vært sett som en indikator på ulovlig handel, sier Flohr.
34 millioner tonn
I 2018 fikk EFCTC gjort en studie som konkluderte med at 19 millioner tonn CO₂-ekvivalenter var smuglet inn til det europeiske markedet, stort sett fra Kina. I tillegg var 15 millioner tonn fraktet fra Kina til EUs naboland, uten at myndighetene eller komitéen vet hvor de ble av.
– Derfor snakker vi om 34 millioner tonn CO₂-ekvivalenter som har funnet veien til EU ulovlig, sier han. – Dette er nesten en tredjedel av det lovlige markedet for F-gasser.
Går ut over kvaliteten
Felix Flohr fastslår at smuglingen rammer kvaliteten på de gassene som brukes.
– Hvis jeg bruker gass som er smuglet, vet jeg ikke hva jeg har. Det går ut over både installatøren og brukeren, sier han.
– Hvis det er usikkerhet om håndheving av reglene, er det mindre sannsynlig at bransjen driver innovasjon og finner nye løsninger for nye gasser med bedre klimaegenskaper, understreker han.
Flohr anbefaler Stop Illegal Cooling-nettsiden. Der går bransjen gjennom både tips, regler og beslag som blir gjort.
Kurser tolletatene
– Lovlige HFK-gasser leveres i spesialbygde, gjenfyllbare beholdere, ikke engangsbeholdere. Innholdet skal merkes tydelig på sylinderen, følge reglene og leveres med et sikkerhetsdatablad, som det heter i informasjonsskrivet som Stop Illegal Cooling sprer med oppfordring til å hjelpe til i arbeidet mot smuglingen.
– Nå kurser vi tolletatene, i håp om at det skal gjøre at mer av smuglingen stoppes, sier Felix Flohr.
Siden 2018 er det gjort flere store beslag. Flohr presenterer en oversikt over opp mot 500 tonn beslaglagte gasser.
I 2020 tok tollerne i Romania 76 tonn R134a, R404A, R407c og R507, alt i ett beslag. Italia stoppet nærmere 30 tonn i 2020. I Polen tok tollerne 38 tonn R134a, R404A og R410A i 2019. Et beslag i Spania i juli 2021 besto av 27 tonn R134a, og i løpet av 2021 tok greske tollere 46 tonn med forskjellige gasser. Spanske tollere fant 110 tonn smuglergass i juni 2022.
Over 100 millioner på en uke
– I september i fjor var 16 land med på en felles inspeksjonsuke. Da førte 1682 inspeksjoner til at vi fant 706 brudd på reglene. Sju ble arrestert, og det ble beslaglagt 2105 sylindere med 142.000 tonn CO₂-ekvivalenter til en anslått verdi på over 100 millioner norske kroner, forteller Flohr.
I fjor vedtok EU nye og strengere regler. Blant annet er det fastsatt minstestraffer for den som bryter reglene. Både import og midlertidig lagring skal rapporteres, og EU-landene får midler til å destruere de gassene som beslaglegges.
– Her trenger vi å arbeide sammen, oppfordrer Felix Flohr bransjen.