Samler ny teknologi i smarthus
NORDFJORDEID: Alt av tekniske dingser skal inn i samme, lille smarthus. – Det blir en lekegrind der byggteknisk er det viktigste, sier daglig leder Øystein Nes i Inviro.
Innovasjons- og utviklingsbedriften i Nordfjord har fått penger fra fylkeskommune og banker til å bygge laboratorium. Nordfjordlabben skal være et laboratorium for industri- og byggautomasjon. En del av laboratoriet blir et helt smarthus, og i smarthuset skal elever, lærlinger og studenter få lære seg alt de kan møte av tekniske innretninger i fremtidens hus.
Byggteknisk
– Vi planlegger et bygg på cirka 60 kvadratmeter ved Eid vidaregåande skule. Det skal være et levende bygg med ny teknologi og grønne løsninger, forteller Nes.
Han beskriver det kommende smarthuset som en lekegrind, der elevene på lokale videregående skoler i Nordfjord får ta seg av selve byggingen.
– Byggteknisk er det viktigste innen dette, men vi skal også putte inn alt av duppedingser vi kan finne innenfor smart teknologi. Sogn og Fjordane Energi er en hovedsamarbeidspartner og knytter dette til fremtidige løsninger innen kraft, sier han. Det betyr vindmølle, solcellepaneler og vannkraft fra elva som går like bak der smarthuset skal ligge.
Inspirasjon
For dem som utdanner seg innenfor bygg, energi og tekniske fag, blir huset lekegrind. For folk flest blir det inspirasjon:
– Hvis du skal pusse opp huset ditt eller bygge nytt, kan du komme hit og se på ulike typer tekniske installasjoner for å kunne vurdere hva du skal ta inn i ditt eget hus. Vi skal visualisere det som er inne i huset og bruke glass i veggene så du ser hva som er her, forklarer Øystein Nes.
Han er opptatt av hvordan huset kan brukes til å utdanne både dem som allerede arbeider med bygninger og energi og elever på videregående skole – i tillegg til at både næringslivet og andre interessenter skal kunne bruke det.
– Når de får leke seg inne i dette huset, vil næringslivet i regionen få elever som er mye bedre utdannet enn andre steder i landet på en fremadstormende teknologi, sier han.
Opera og sykehus
Ove Bjørlo er prosjektansvarlig for smarthuset.
– I smarthuset blir det luft-vann-varmepumpe. Det er lettere for elevene å simulere og kjøre øvinger på det, sier han.
Nordfjordeid har tradisjoner fra før for å bygge energigjerrig. Bjørlo trekker frem både operahuset og sykehuset.
– Her flyttet vi inn i 2009, forteller han. «Her», det er byggene som huser både operahus og videregående skole.
– Hele huset har bare fjordvarme som energikilde. Vi bruker 80–85 kilowattimer per kvadratmeter per år. Det er jo nesten ikke en institusjon som er i nærheten av det i dag, heller, sier han.
Da er nemlig den store salen med plass til 550 mennesker og 12–15 meter under taket, også med i regnestykket.
– Og Nordfjord sjukehus er landets mest energieffektive sykehus. De har boret hull til å magasinere energien, og de har vært med på fjordvarmen siden «tidenes morgen», sier Ove Bjørlo.