LURING: Nye lekkasjestoppere kan følge med på alt fra temperatur til drypp og styres med mobiltelefonen.

Lekkasjestopperne er blitt smarte

Lekkasjestoppere med frostvakt og app-overvåking gir rørleggeren mulighet til å selge litt ekstra.

Published

– Lekkasjestopperne har utviklet seg langt fra den gamle magnetventilen med tendenser til å kile seg og kanskje ikke fungere ved strømbrudd, konstaterer Thomas E. Fransrud, sjef for aktivitet og kompetanse i Nemitek.

Trygg og intelligent

Han trekker frem lekkasjestoppere som en spennende, ny utvikling – både med mer intelligente produkter og med nytt kapittel i Rørhåndboka 2021.
– Det har kommet flere varianter med motorstyrt ventil som gir den en annen form for trygghet, sier han.

Hos flere av leverandørene er lekkasjestopperen blitt et av smarthusproduktene.
– Du har en termostat på ventilen som vil varsle deg hvis temperaturen blir for lav. For hytteeiere er det en kjempegod innretning for å verne eiendommen mot lekkasjer, sier Fransrud, som har fått installert smart lekkasjestopper på hytta selv.

Ikke noe å spare på

– Lekkasjestopperen er blitt mer enn bare en ventil med en hyssing som henger under kjøkkenbenken. Du har trådløse følere som du kan plassere flere steder i huset, du har frostdeteksjon, kommunikasjon og ikke minst en alarmfunksjon direkte inn på mobilen. At den inngår i smarthuskonseptene og at du har alle muligheter til å åpne, stenge og få varslinger fra telefonen, er god trygghet, konstaterer Thomas Fransrud.

Det er teknisk sjef Thorn Fredrik Hemsen hos Armaturjonsson helt enig i.
– Den skal stå i et hus i flere tiår. Du kan sammenligne med alarmen på bygget: Dette er ikke en av de tingene du skal spare penger på. Du bytter fliser oftere enn du bytter vannstoppeventil, og det er ikke mange kvadratmeter med fliser som skal til før du har spart inn et sånt produkt, sier han.

Smartsystem

SAMSUNG OG APPLE: Å begynne med lekkasjestoppere er som å begynne å lage mobiltelefoner i konkurranse med Samsung og Apple, sier Kjell Bernt Kalland.

Administrerende direktør Kjell Bernt Kalland forteller hvordan Armaturjonsson ville ha en kuleventil med full gjennomstrømning da leverandøren bestemte seg for å gå inn på dette markedet.

– Alle rørsystemene våre er tilpasset fullgjennomstrømning – av legionellahensyn. Det andre kravet var at vi ville ha en motorisert girventil som går automatisk og tester seg selv en gang i døgnet, forteller han.

Det tredje kravet kom underveis: Å koble stopperen til smartsystemet og gulvvarmeløsningen slik at lekkasjestopper, varme og kaffetrakter kan styres med den samme appen.

– Først kom Arjonstop, så Arjonstop Connect med app, frostvakt og trykkfallssensor slik at den også merker om du har drypplekkasjer, sier Kalland.

– Så er det kommet masse motstand mot lekkasjestoppere fordi de monteres der hvor det vaskes, og vannet skal jo ikke stoppe fordi om det vaskes. Du må passe på å montere på riktig sted. Bak toalettet, for eksempel. I kjøkkenbenken er det også veldig enkelt å montere på riktig sted, understreker han.

Europeisk

I neste omgang kommer Armaturjonsson til å se på sensorikken slik at det blir enklere å installere lekkasjedetektering under kjøkkeninnredningen. Med ti centimeter sokkelhøyde er det ikke lett for rørleggeren å komme ned på gulvet med ledningssensor eller strips, som Kalland konstaterer.

Han er også opptatt av at alt i ventilen som er i kontakt med vannet, er korrosjonssikker plast – og at den fortsetter å virke selv om strøm eller wifi svikter.

– Elektroteknikken kommer fra den samme som produserer motoren på de innfellbare speilene på bilen din. Med finmotorikk fra Tyskland, mens alt som er sprøytestøpt, er laget i Norge, er ikke dette et asiaprodukt som er snekret sammen med et plastskall på, sier han.

Så langt har ikke Armaturjonsson fått ekstra betalt for å produsere norsk og europeisk. Med kort frakt av råstoff og produkter tror sjefen at det vil endre seg etter hvert som VVS-systemene kommer mer under lupen og flere kommer med EPD-er.

Som Samsung og Apple

– Vi har store, sterke konkurrenter på markedet. Dette er som å begynne å lage mobiltelefon i konkurranse med Samsung og Apple. Men vi ser at det kommer frem andre aktører, sier Kjell Bernt Kalland.

Han oppfordrer rørleggerne til å innse at de har noe å hente på å selge nye produkter:
– Bransjen vår sier at dette er dyrt. Ofte tar rørleggerne en beslutning for kundene om hva som er dyrt og ikke. Rørleggerne våre kan bli flinkere til å selge nye produkter, og det er flere som ønsker oppkoblede produkter i hjemmet sitt, konstaterer Armaturjonsson-sjefen.

Powered by Labrador CMS