LEKKASJESTOPPERE: Rørleggermesteren på Notodden produserer lekkasjestoppere, i tillegg til vannledningstinere og behandling mot innvendige avleiringer.

- Du må teste lekkasjestopperen

Lekkasjestopperen må testes i full skala. Bare ta litt vann på fingeren, ta på sensorkabelen og se etter at alarmen går.

Published Last updated

Viggo Wahl Pedersen satser på film.
– Det er mange som ikke snakker norsk. Derfor har vi lagd videoer om montasje og feilsøking. Men de som skal montere, må få beskjed om det. Bas eller prosjektleder må informere, sier han.

Fra lokalene på Notodden sender han egenproduserte Viwa Watersafe lekkasjestoppere til hele landet – og ut av landet, også. Prefabrikkerte baderomskabiner fra Estland, for eksempel, leveres med ferdigmonterte Watersafe-stoppere. Men først og fremst er kundene norske rørleggerbedrifter.

Klar på telefon

– Vi har veldig få problemer, og når noen har litt problemer med montasjen og må spørre oss, har vi sagt at de skal ta kontakt mens de er på stedet. Da prøver vi å finne ut av det i fellesskap mens de er der, i stedet for at de reiser fra stedet igjen etter å ha demontert masse, sier Pedersen.

Han forteller at det er viktig å feste kabelen med sensorene ned på gulvet – ikke under benkeplata.
– Noen ganger har vi sett at ledningen er lagt veldig høyt. Det hjelper lite, for da må du ha veldig mye vann for at den skal slå ut. Elektronikken setter vi høyt på veggen, men sensorkabelen skal ned på gulvet og festes med tape eller limpistol, forteller han.

Sjaktvarslingsbokser

Blant de nyere funksjonene på Watersafe-produktene er anlegg som mosjonerer seg selv, bedre dataløsninger, sjaktvarslingsbokser og trådløse sensorer med plass til opptil 99 på én mottager.

– Sjaktvarslingsboksene dekker sjaktene i større, nye bygg. Nå er det brannskille mellom hver etasje. Vi legger en kabel fra hver etasje og inn i sjaktvarslingsboksen. Da kan vi lese av hvilken etasje som har lekkasje. Vi har for eksempel tatt en drypplekkasje bare ved tapping. Når du ser i sjakten, er det tørt. Men med varsleren vet vi nøyaktig hvor lekkasjen er slik at vi slipper å hugge opp fra første til femtende etasje, forteller gründeren.

Viggo Wahl Pedersen har holdt på med lekkasjestoppere siden 1980-tallet.
– Jeg selger direkte til rørleggeren. Folk dømte meg nord og ned da jeg kuttet grossisten. Omsetningen gikk ned med én gang, men raskt opp igjen. Hvis grossisten blir spurt om hjelp, henviser de bare til oss likevel. Og rørleggeren skal ha svar på spørsmål mens han står på stedet, sier Pedersen.

Her er rådene fra Viwa til rørleggerne:

– Test lekkasjestopperen ved å ta vann på fingeren, ta på kabelen og se at alarmen går.

– Når alarmen går, stenges vannet. Så bare åpner du kranen for å se at ventilen åpner og lukker som den skal.

– Sensorkabelen skal ned på gulvet og festes der.

– Sett opp klistremerket som forteller brukeren hva som skal gjøres hvis lekkasjestopperen slår ut.

– Anlegget tester seg selv – det mosjonerer seg – hvert døgn. Det tar et kvart sekund og merkes ikke selv om noen står i dusjen.

– Når anlegget mosjonerer seg, unngår du at ventilene står stille over lang tid slik at de fester seg og stopper.

– I større bygg vil en sjaktvarslingsboks vise akkurat hvor det er en lekkasje. En boks kan dekke 15 etasjer.

– Skal du montere lekkasjestopper i mange rom – ikke bare på et kjøkken – så bruker du trådløse sensorer som leveres ferdig programmert.

– Hvis du må spørre om hjelp, så ring mens du er på stedet der du skal montere. Uansett når på dagen det er.

Powered by Labrador CMS