Lorry-gammelt-nytt
GAMMELT OG NYTT: Kjøkkenet varmer opp både gammel restaurant og modern kontorlokaler i Parkveien 12, forteller Nicolai (til venstre) og Karl-Axel Bauer. Det har skjedd veldig mye mer spennende på Lorry enn det som dukker opp i mediene.

Holder varmen med maten

Lorry trenger ikke fjernvarme – matlagingen holder lokalene varme. Nå har den berømte Oslorestauranten byttet ut både oljefyr og ventilasjonsanlegg.

Den har vært et møtested i 140 år. Lorry samler alle slags mennesker over tallerkenene og glassene. Ikke så rent sjelden blir det resultater: En ny bedrift, en roman, en ny kjæreste eller i verste fall en politisk skandale.

Driftsrevolusjon

– Men vi skal være et fristed, og det bør ikke være så mye som kommer ut. Det har skjedd veldig mye mer spennende på Lorry enn det som dukker opp i mediene, sier Nicolai Bauer. Sammen med broren Karl-Axel tok han over det klassiske samlingsstedet i 2015.

Siden den gang har de to revolusjonert driftsplattformen, samtidig som endringene ikke skal være så godt synlige for gjestene i det daglige.

CO-kvoter

– Vi har jobbet med miljøsiden helt siden vi kom inn. Å drive restaurant setter stort fotavtrykk, sier Karl-Axel Bauer. Derfor har Lorry faset ut plast og byttet ut sugerør og drinkmiksere, tenkt nytt på matsortering, kjøpt CO-kvoter for det de ikke har klart å fjerne på andre måter – og ikke minst gjort mye med energi.

– Vi har byttet hele ventilasjonsanlegget til et ekstremt energigjerrig system som bruker lite strøm, forteller Nicolai Bauer.

Dessuten har Lorry hatt oljefyring helt frem til for kort tid siden.

Karl-Axel-og-Nicolai Bauer-Lorry
MILJØ: Kjent miljø for gjestene, bedre miljø bak gardinene. Karl-Axel (til venstre) og Nicolai Bauer har gjort gamle Lorry så godt som energinøytralt.

Trenger ikke fjernvarme

– Her er det litt spesielt: Det er så mange maskiner hos oss som genererer veldig mye varme. Om vinteren kan du gjenbruke den varmen i andre deler av bygget, sier han. – Dermed kan du få bygget nesten energinøytralt, så du ikke trenger å bruke oljefyr eller fjernvarme.

Lorry-bygget trenger nemlig ikke fjernvarmen lenger. Restaurantens egen varme går til både restauranten og resten av lokalene i Parkveien 12. Der har brødrene Bauer og partnerne deres i Askeladden & Co innredet moderne gründerkontorer – de står bak kjeder som for eksempel Cutters og Dr. Dropin – over de to etasjene med restaurant.

Smartere lys

– Kjøkkenet genererer utrolig mye varme, sier Nicolai Bauer. Han snakker ikke bare om maten som skal varmes, men også om kjøleskap og alt annet elektrisk som må til for å drive en god restaurant.

– Alt det mates rett tilbake og inn i ventilasjonsanlegget for å brukes der varmen trengs.

Lorry har også satset på å gjøre belysningen smartere og mindre energikrevende:

– Vi har byttet ut alt av ventilasjonsanlegg, barer, gulv og servitørstasjoner. Så har vi gjort belysningen smart så den også er en del av det tekniske, forteller Nicolai og Karl-Axel Bauer.