VARMELAGER: Den smarte berederen lagrer energi og lar brukeren spare strøm, forklarer Kenneth Leseth Torsteinsen i Høiax.

VARMTVANNSBEREDER

Smart bereder sparer energi for brukeren

LILLESTRØM: Høiax har gjort varmtvannsberederen til energilager. Den smarte berederen kan styres slik at den bruker strøm når den er billig og skrur seg av når strømmen er dyr.

Publisert

– Dette er fremtiden på beredersiden! sier Kenneth Leseth Torsteinsen ubeskjedent.

Høiax-distriktssjefen i Trøndelag er en av mange som har fått et nytt produkt å selge. Et smart energilager for termisk varme, som det heter i brosjyren. Eller en smart bereder, som Torsteinsen kaller den.

Høiax har utviklet Connected sammen med Futurehome – smarthusløsningen fra Telia – og teknologiselskapet Nxtech.

Planlegger på app

– Du kobler opp smartberederen via en app på telefonen. Der går du inn og justerer temperaturen. Du kan lage en ukeplan for når du vil at berederen skal skru seg av og på, viser Torsteinsen.

Det kan brukeren blant kombinere med å se på Tibber eller Nord Pool for å følge med på strømprisene.

– Dermed kan du sørge for at den ikke skrur seg på når det er for dyrt. På den måten får du bort strømtoppene, forklarer han.

Smarthjem og hytte

Så kan berederen kobles sammen med andre smarthjemløsninger gjennom Futurehome. Da kan appen blant annet gå inn og lese av strømprisene, skru seg på når de er lave og være avskrudd når strømmen er dyr.

– Den er også godt egnet på hytta. Du kan planlegge ut fra at «om to uker skal jeg på hytta». Da slår den automatisk ned til 20 grader. Så justerer den seg opp den nest siste dagen før du kommer – tidspunktet er litt avhengig av temperaturen – til settpunktet, for eksempel 75 grader, forteller Kenneth Leseth Torsteinsen.

Brukeren kan også gå inn på appen og følge med på når berederen har stått på og av og hvor mange kilowattimer som ligger lagret på tanken.

Energibatteri

Høiax presenterer Connected som et energibatteri som hjelper brukeren med å styre unna de dyre effekttoppene. Den gir brukeren et mer aktivt forhold til energibruken til berederen, ifølge produsenten.

Brukeren er for øvrig ikke avhengig av app på telefonen:

– De som hater apper, kan bruke displayet manuelt, viser Torsteinsen.

Likt for rørleggeren

For rørleggeren er jobben akkurat den samme som med å installere en hvilken som helst bereder.

– Det er samme element og samme tilkobling, forteller Torsteinsen. Det er heller ikke nødvendig å ha noe ekstra besøk av elektriker.

Connected kommer i første omgang med 200 liter, men 250 og 300 er også på vei.
– Hvis du bruker den riktig, sparer du 500 kroner i måneden. Det betyr at du sparer den inn på to år, sier Kenneth Leseth Torsteinsen.

Powered by Labrador CMS