35 000 000 KWH: Regjeringskvartalet byttet ut gamle pumper som brukte 370 watt med nye som bruker 34. På 15 år er det 35 millioner kilowattimer spart i bare én bygning, forteller Dag Anders Helle i Kulde og Energiteknikk, som var leid inn som «energidetektiv». (Arkivfoto)

Mye å spare på å flytte vann

Moderne pumper er billige i drift.

Published

Moderne pumper kan spare mye energi og store summer. – Det er viktig å nå ut til byggherrene med hvordan et vannbårent varmeanlegg er mer fleksibelt og billigere i drift, sier Pål Hatlestad.– Det er enormt hva man kan spare på drift av pumper i alle anlegg, sier Hatlestad, som er salgsingeniør i Grundfos.Han har arbeidet med pumper i over 25 år. Den gangen de gode, gamle sliterne avga mer varme til rommet enn de brukte energi på å flytte vann, som han humoristisk sier det. Da permanentmagnetmotoren kom, kunne energien brukes til å flytte vann i stedet for til å varme opp motoren og omgivelsene. EU var pådriveren.

Pumpehjerne

– De pumpene som i dag bruker ti watt, brukte 50–60 den gangen. Når Grundfos produserer ti millioner sånne pumper i året, blir det mye strøm av det. Dette er noe av poenget med moderne pumper: Det er mye penger å spare på å flytte vann.Sirkulasjonspumpene, som er det han arbeider mest med, skal reguleres slik at riktig vann kommer til riktig sted til riktig tid. Nå ligger en stor del av «hjernen» i pumpene selv.– Magna3-pumpen, som er den mest moderne på sirkulasjon, har alle ting inne i pumpen, sier han, og trekker frem energimåling og innregulering.Produsentene forsker intenst på det som kommer til å skje med styringen videre. Hatlestad ser for seg at skyløsningene ikke er så langt unna.

Turtall

Der det virkelig er penger å spare, er på å regulere ned turtallet på pumpene slik at du får riktig vannmengde til riktig del av anlegget.– Hvis du halverer turtallet på en pumpe, så går effekten på motoren ned til en åttendedel. Har du for eksempel en motor som bruker fire kilowatt på full guffe, så trenger den bare en halv kilowatt med halv vannmengde. I en normal fyringssesong er det ofte behov for under halvt turtall. Det er derfor vannbåren energi er såpass interessant – det er mye å spare på det i drift, konstaterer Pål Hatlestad.

Dyrere å lage

– Ulempen er at det er dyrere å lage et vannbårent varmeanlegg til et bygg, men det er mye mer fleksibelt og billigere i drift enn strøm. Dette er budskapet vårt: Vi må fortelle om det, sånn at de som utfører, forstår hvor viktig det er å gå ut med det til byggherrer, erklærer han.Hatlestad reklamerer gjerne for hvordan Grundfos kan kjøre energisjekk – sjekke alle pumpene i et større bygg og komme med nøyaktige utregninger på hvor mye energi du kan spare og hvor lang nedbetalingstiden er på å bytte til moderne pumper. Ofte er det snakk om to–tre år før hele investeringen er nedbetalt.

Regjeringen sparte

TURTALL: Når turtallet halveres, bruker pumpen bare en åttendedel av energien – og i en normal fyringssesong er det ofte det ikke trengs mer enn halvt turtall, forklarer Pål Hatlestad.

Regjeringskvartalet er et godt argument. Der ble pumpene byttet for et par år siden. Drifterne ble overbegeistret over hvor mye energi de sparte, ifølge Hatlestad.– Den grønne bølgen er i tiden. Jeg fatter ikke dem som bygger større bygg med bare elektrisk oppvarming. Du er mye mer fleksibel med vannbåren varme, sier Pål Hatlestad.

Powered by Labrador CMS