– Det har vært tøffe tider
Flere av de ansatte kjøpte seg inn i bedriften, og i løpet av et år har de snudd fra millionunderskudd til pluss. – Prisene er tøffe, men dem får vi ikke gjort så mye med, sier Åge Hanstvedt i Forus Rør.
– Det har vært tøffe tider, oppsummerer Hanstvedt.
Det sier han ikke fordi han har en Brann-trøye hengende på kontoret midt i Viking- og Sandnes Ulf-land, men fordi Forus Rør slet med tall i samme farge som Brann-drakten. Tre år på rad med underskudd på mellom 1,8 og 3,5 millioner, samtidig som omsetningen har falt fra 60 til drøye 30 millioner kroner på fem år.
Nye eiere
– Nå er vi nye eiere, vi har kuttet litt administrasjon, og vi har endret litt på rørleggerne. Jeg tror vi klarer å få unna fjoråret med positivt resultat. Da har vi snudd fra stygge tall til riktig farge, sier han.
– Det er tøffe priser fremdeles i denne delen av landet. Vi får ikke gjort så mye med prisene, så det er andre ting vi må ha på plass, konstaterer Åge Hanstvedt.
Han har kontor på Sandnes-siden av kommunegrensen mot Stavanger og Sola, på den siden av kjempe-næringsområdet Forus der det er mer forbrukerrettet virksomhet og ikke bare oljetjenester.
Hanstvedt er fornøyd med kjeden når det gjelder å få hjelp til å få ting på stell. VB Smart gjør at firmaet har mye mer kontroll på alle jobbene og får alt inn på ferdig sjekkliste. Kurs og opplæring av både rørleggerne og dem som arbeider på kontoret, er kjeden også flinke til, ifølge Forus Rør-sjefen.
Eneboliger og bad
Hovedkontoret ligger like i nærheten, og VB har mange medlemmer i Stavanger og Sandnes.
– Det er god tone oss imellom, og alle er ikke på samme type jobber. Noen tar forsikring, noen tar større anlegg. Vi driver med eneboliger og rehabilitering av bad. Vi tar ikke 40 leiligheter med varme og sprinkling lenger – det har vi valgt bevisst å gå vekk fra, forteller Hanstvedt.
– Vi permitterer ikke, vi leier ikke inn, og vi skal ha faste folk og jobb til dem hele tiden.
Han mener det er blitt kjekkere for alle å gå på jobb nå som alle ser at tallene er i ferd med å snu. Firmaet har ansatt et par nye rørleggere, og nå mener sjefen at bemanningen er der den skal være. 21 ansatte har Forus Rør.
– Så har vi helt bevisst vært flinke til å satse på lærlinger. Nå har vi fire, og vi følger dem opp for at de skal bli fortere selvstendige. Vi vet jo ikke om de blir her etterpå, men jeg tror nok at de to som er ferdige til jul, vil det, mener han.
Mindre risiko
Eneboliger og rekkehus er ikke den delen av bransjen som gir de største overskuddene, men til gjengjeld er risikoen til å leve med. Det går ikke an å tape millioner på en jobb.
– Du skal fremdeles tjene penger, så du må være veldig bevisst på det du gjør, ifølge Hanstvedt.
I dag eier fem kolleger like mye i Forus Rør. Hver enkelt har klare arbeidsområder, og han bedyrer at det er høyt under taket.
Fremover tror han på gode tider.
Tro på sykehus
– Det vil alltid være behov for rørleggere, men jeg tror ikke vi skal prøve å bli fryktelig mye større. Konkurransen vår er større byggefirmaer som har 200 rørleggere. De trenger jobb mye mer enn oss. Da har de helt andre forutsetninger for å dumpe priser for å gå i null på en jobb, bare de klarer å holde sysselsettingen, konstaterer Åge Hanstvedt.
Han håper det nye storsykehuset kommer til å legge beslag på kapasitet hos noen av de store slik at det blir frigjort litt flere jobber. Men fremfor alt snakker han om stabilitet:
– Vi permitterer ikke, vi leier ikke inn, og vi skal ha faste folk og jobb til dem hele tiden. Pris betyr veldig mye, men de siste ti årene er det blitt kraftig bedring i kravene til utførelse, fastslår han.